View Single Post
Old 11-08-2011, 10:55 PM   #23
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Q:Helmholtz panel rezonator

Quote:
Originally Posted by NLP View Post

Kao da smoothing nije u igri ali ide za ogromne prostorije nego što se DIY-ersi igraju sa "WC-jima" za njih...
Smoothing je potreban da bi znali sta u stvari radimo, ne mozemo napraviti ravnu liniju, ali moramo znati KADA treba da stanemo! Inzenjer mora imati kriterijum do koje mere treba da se smara sa problemom koji ne moze idealno resiti, i ako ima uslov da utera odziv u +/- 3dB za 1/3 oct. smoothing, i ako se SVI, ali BAS SVI slazu da to nije lako ostvariti ni u velikoj sobi a kamoli maloj, onda imamo herojski kriterijum... te hajde da ga isteramo kako valja!
Medjutim tada se javi belosvetski miner da nam objAsni kako ne treba da imamo jasne kriterijume, nego treba da se ponasamo gore nego laici i da nikada ne budemo sigurni da smo ista uradili... a mi bi rado da odletimo kuci i uzivamo u parama koje smo zaradili... dok nam zaboravljeni merni mikrofon jos lebdi u vazduhu na mestu sa koga smo upravo "isparili"... itd..
Quote:
Pa Ethan je "svemoguč" i tako če ostati dok je sponzor svih tih foruma...

Quote:
Koliko zapažam, ako več objave merenja, to je bez opreme, radnog stola... odnosno pouzročitelja velikh devijacija iako je akustika sređena max.
Meni je to ok, ionako ne postoji ni jedan efikasan metod osim psiohakustickih i navikavanja da se uklone problemi koje prave mikseri, rackovi itd.
Merenje prazne sobe sa akustickim tretmanom i monitoringom je REALNO sta moze neki akusticar uraditi u toj sobi, sve ostalo smeta i ne da se popraviti, te se pitam zasto bi ga i merili (vec sam dva puta rekao da se ne moze popraviti)
Quote:
Jeste, i ja mislim da je 90% da se srede niske frekvencije i odnese najviše uloženih para, ostalo može i po individualnoj želji ili po nekoj pameti...
"90%" sam rekao i mislio sam (samo) na pare. Tako da se oko preostalih 10% mozemo radosno cenjkati...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 11-08-2011 at 11:02 PM.
boggy is offline   Reply With Quote