Quote:
Originally Posted by NLP
... malo sam bio "lost in space"... 
|
ma cool ...
Quote:
Originally Posted by NLP
Jesi li pogledao u AES knjižari ako je kakva študija oko toga?
|
Jesam, nisam nesto mnogo nasao.
Quote:
Originally Posted by NLP
Ja sam više puta opazio izjave kao da bi bio frekvencijska linearnost cca. +/6dB odnosno cca. 12dB devijacija.
|
Ako se ne navede smoothing, prica je besmislena.
Quote:
Originally Posted by NLP
To se u večim prostorima može dobro dostiči u mali je treba imati maštu  , to i sam predobro znaš.
|
Da... da... u malim prostorima samo masta moze pomoci.
Quote:
Originally Posted by NLP
U malim prostorima može se sa "maštom" doči i do +/- 15, 18dB, i manje odvisno kava su surazmerja stranica prostora itd.
|
Osim ako ne utrci Ethan Winer da kaze kako 1/3 oct. smoothing
sakriva "sustinske" detalje (koje ni on, a ni bilo ko drugi ne moze da popravi... ali ajde da mucimo sami sebe ruznim slikama)
Quote:
Originally Posted by NLP
|
Nije to problem, ne sumnjam ja da svi nesto mere, ali je problem sto nisam nasao ni jedan belosvetski studio da merenje akustickog odziva na mestu slusanja prilaze u listi opreme... bez obzira sto to nema nikakve veze s onim kako ta soba realno zvuci.
Quote:
Originally Posted by NLP
Oko RT60/T30 premalo puta zapažam kakav je u referentnim studijima, u Massenburgovoj sobi (ako nije zakrivena sa teškim zavjesama...) cca. 0,25sec.  ... osobno se držim preporuka spomenutih organizacija.
|
Nije problem cega se ti drzis, nije problem ni da li ostali prate te standarde ili ne, problem je sto ih malo ko objavljuje (blago receno)
Quote:
Originally Posted by NLP
Mnogoputa opažam, da neki narudžbeniki sugerišu dizajneru ili žele da je više suva ili mokra soba...
|
a.... sjajno,.... to je samo za frekvencije iznad 1khz... medjutim
SVI vole sredjen bass... ne brini... a to moze biti i 90% posla i troskova.... tako da to stvarno ne utice preterano... ali ok... moze da se pita za zelje...