Ja rado "pretjerujem" i kažem da su rezonantni aktivni absorberi jer imaju nuspojavice i ne pružaju prostoru neku "neutralno" uređenu akustiku... o tome sam dosta piskarao ovdje...
A tek ta pravi aktivni absorberi su za mene jednako sra***...
Ja bježim od reaktivnih elemenata kao što zove Boggy.
A dosta zanimljive ishodne tačke sam naveo:
http://www.rumski.com/forum/showpost...6&postcount=12
Ima i dosta prepreka koje može da navode na pogrešne zaključke iako možda inertno izgledaju logički a neinertno...
Oko toga se vrti dosta veliki marketing, podaci mogu da se interpretiraju na mnogo zanimivih načina, kako kome u korist... svako ima nešto zanimivih ideja i ponešto zabludnih.
Ogromno se svodi na specifički prostor, kad imaš neki "feeling"/razjasnene osnovne pojmove+izkustva, možeš da modifikuješ za svaku prostoriju neki princip, na žalost nema univerzalnosti.
A skoro svi nude univerzalna rešenja, to e u modi otkad i-net "sve ima što treba"...
E sad za neki "know-how" svatko potroši mnogo vremena, da mnogošta pročita (i slabe i dobre nasvete i razmisli što ima između), iskusi, zaje**, pa opet iz početka...
Veoma razšireni akustički elementi su reaktivnog tipa jer nude na prvi pogled jednostavnija rješenja i mnogokoji svetski dizajneri na žalost se poslužuju takvim i sličnim prečcima i zaračunavaju velike pare za svoja rešenja, najvažnije je da "mega big groovy facility" izgleda vizualno impozantno, frekvencijska linearnost i RT60 štimaju u nulu... i to je to... Veoma žalostno
Koliko ja znam ima cca. 15 različitih akustičkih principa dizajnova slušaonica za kritičko slušanje (aka control room) i skoro svi zadovoljavaju kriterije frekvencijske linearnosti i reverberacije a ugođaj uopšte nije jednak... mišljeno na više načina, koji se odraža na brže zamaranje kod rada, na kvalitetu i prenosivost miksa... sada se ulazi več u subjektivne doživljaje a i tu se zaustavi...
Neke stvari se ne mjere, jer je oprema veoma skupa za te vrste šale, jer se ne zna što tačno da traže, pa to formulisati i utemeljiti, pa i koga briga kad se imaju neke provjerene "šablone"... pokazat če se na dugi rok, kroz eksperimente, modifikacije, "sanjarenja" nekih komplikatora... do tad ko živ ko mrtav...