Quote:
Originally Posted by MUzzY
Evo, ceo dan slusam earthworks primere sa sound pure sajta (ponajvise onaj komplet za snimanje klavira) i svaki drugi mic zvuci kao da si nekompresovan signal prebacio u mp3. Naravno da je kombinacija mikrofona, preampa i konvertera odradila ogroman posao ali se razlika zaista cuje. QTC30 se moze nabaviti za 520e. Ne mogu da iskopam snimak vokala sa ovim majkom ali meni bi on verovatno bio najbolji izbor jer uglavnom snimam akusticne instrumente. Jel' imate neki link sa primerima AT4050?
Sto se miksanja tice, zar nemas vecu kontrolu nad materijalom koji ima tako kompletnu sliku nego nad materijalom koji boji po svome? (u svakon slucauj ne mislim da je koloracija losa stvar)
---
I am here: http://maps.google.com/maps?ll=42.439327,18.685739
|
ne. zapravo imaš previše kontrole, u lošem smislu. Zato i postoje karakteri, da bi odma odradili konkretan posao, u zavisnosti od materijala. Drugo, iako ti nešto zvuči čisto i linearno u idealnim uslovima, kakvi su ti primeri sa sajtova, neće se uvek ponašati tako i ne na svakom materijalu. Tipa, AT4050 se prilično promeni kada na njega kreneš growl vokalom, i kao takav postane teško upotrebljiv, dok se npr SM7B tek tad probudi, i postane divan veliki, već pristojno (na dobar način) iskomprimovan mikrofon.
Snimanje muzike je u suštini velika laž, koja ima svoju dušu i organsku prirodu. DPA, EarthWorks i ostale stvari, suprotno njihovoj soničnoj superirornosti, ipak imaju prilično ograničenu primenu, u kojoj su svakako nenadjebivi.
Eto, lično, počeo sam uveliko da preferiram mikrofone koji su tamni po prirodi, (sm7b, MD441, Oktave male za overheade), jer su mi u upotrebi linearniji, i nemaju tu lažnu svetlinu i presence koje imaju tipa AKGc451 i sl. Tako da laganim i selektivnim cut-om viškova i preciznim dodavanjem onog dela spektra koji mi u tom konkretnom slučaju treba (iako je to laž), dobijam veoma kompaktne i iskontrolisanije mixeve.