Re: "Bee Gees protiv SOKOJA" dobar clanak!
@Braca: Da, to je "blank tape fee". Imamo mi to u HR već par godina.
Po mom mišljenju, preduvjet da bi neka zemlja mogla prodavati "znanje" je da se dobro regulira autorsko pravo i patentna pravila. To su neke osnove da bi se moglo ulagati i prodavati pamet neke zemlje. Ispada da je glazba tu samo početna stvar, ali je bitno da se na tom terenu sve regulira u zakonodavstvu i u praksi, pa tek onda se može razmišljati o tome da jednog dana recimo programeri rade svoja softverska rješenja, da se prodaje hardverska tehnologija i sve to. Naime, da bi se takve proizvode plasiralo na strana tržišta potrebno je da su pravno u potpunosti sve stavke regulirane. Da se zna ko krade a ko izmišlja, recimo to pojednostavljeno. I onda kad netko nešto izmisli da se zna autorstvo, da patenti funkcioniraju i sve to. Možda to sad na prvu loptu ne izgleda da ima veze s muzikom, al ima itekako. Naime, muzika je masovni proizvod. Ako se sva prava i obaveze jasno definiraju u muzici onda je lako sve to razvijati dalje u drugim specifičnim prodručjima.
I to je, makar to možda ne želi javno isticati, interes svake tranzicijske države. Zato svi koji misle da mogu glavom kroz zid i sa stavom "ma boli me kurac, to kod nas neće proči" se gadno varaju jer će država na kraju ipak stati na stranu onih koji žele naplatiti.
Pišem ovo iz zemlje u kojoj je sve već odavno regulirano. Ne bi htio nikome solit pamet, samo kažem koje je moje iskustvo. Kad se sve regulira, ništa se zapravo u praksi ne promijeni osim što se sve jasno zna. Nema sive zone. A nitko niti ne dobije više novaca niti izgubi neke novce. Osim onih koji popuše tužbe na sudu...
|