View Single Post
Old 03-08-2011, 09:56 PM   #2
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Default Re: "Bee Gees protiv SOKOJA" dobar clanak!

Uh, obradovah se temom jer imam puno toga da kazem. Trenutno kao advokat vodim nekoliko sporova pred sudom gde je tuzilac OFPS-organizacija proizvodjaca fonograma i to pred privrednim sudovima. Gospodo draga autori: procenjeni prihod ove kolektivne organizacije za 2011 godinu je najverovatnije oko 3 miliona eura (moguce i znatno vise od ove cifre), bas ozbiljno zar ne, a oni vode na desetine postupaka. Oni po zakonu imaju pravo da naplacuju posebnu nakanadu na uvoz medija na kojima je moguce snimiti bilo sta, znaci po zakonu postoji predpostavljena mogucnost da se na bilo kojem mediju snimi muzika. E sad posto je novim zakonom predvidjeno zaista da se kolektivne organizacije a ima ih nekoliko za razna prava po zakonu o autorskom i srodnim pravima, pregovori su se odrzali i to naravno potpuno neuspesni, te je na snagu stupila odredba po kojoj ce vladina komisija odrediti tarifu, to se jos nije desilo. Elem OFPS nije ni imao nameeru da postigne bilo kakav sporazum (licno sam ucestvovao na nekim od pregovora) jer je primenjivao tarifu koju je sam doneo i bolelo ga dupe da se dogovara i sada redom tuzi firme: sve kompjuterase koji prodaju hardove, flash memorije i diskove, sve trgovine koje pustaju muziku, i sve redom firme, da bi ste razumeli cifru nekoliko firmi iz Nisa Bg I zajecara je utuzeno za za oko 100.000 eura, pa vi vidite o kojoj se lovi radi. Osnivaci OFPS su dobro poznati u Srbiji i ja na ovom mestu ne bih da ih pominjem, jedna druga kolektivna organizacija PI-prava interpretatora ciji je direktor sin predsednika Vlade za sada ne tuzi ali salje opomene za placanje, a u celoj prici je SOKOJ najkooperativniji zahvaljujuci direktoru koji je odlican lik i zna posao.
Moj problem je u tome sto sam siguran da odkada je izbio incident za Georgijevim i kada se to smirilo, nista se na bolje nije promenilo, i dalje mislim da je raspodela onoga sto se ubere jako problematicna!
Bice u nastavcima ako zelite, mada su bili thredovi na temu SOKOJA, ali gospodo nije samo SOKOJ tu je i OFPS i PI i jos nekoliko organizacija za kolektivnu zastitu.
Braca is offline   Reply With Quote