Quote:
zasto KORG ili ROL ili YAM ne bi imali disk od dva terabajta i gomilu semplova i virtuelnih instrumenata na nacin na koji ove kompanije misle da to treba da zvuci????
|
Yamaha je već krenula u tom smeru sa Motif XF serijom - imaš flash memoriju koju sam napuniš svojim semplovima i tu su prilikom paljenja klavijature, bez ikakvog dodatnog učitavanja, do 2GB dodatnih semplova ako me sećanje dobro služi.
Ali samo da ne bude zabune, to što M3 ima "samo" 256mb ROMa ne znači da je to ekvivalent onim semplovima koje mi imamo. Tu se radi o izrazitoj kompresiji. Uostalom, probajte da usemplujete jedan waveform sa workstationa pa pogledajte koliko će vam mesta trebati za taj proces.
Quote:
Npr. skoro sam gledao u prodavnici Kurzweil PC 361, 900 EU, težina 10ak kilograma
|
Pošto imam jednog, nije 10tak kilograma, pre je 15tak (precizno rečeno 14kg!), ali po meni vredi svaki € - po prvi put mogu mirne duše da idem uživo samo sa jednim synthom a da ne pravim gotovo nikakve kompromise oko patcheva
Quote:
Ovde prvenstveno mislim na ono menjanje zvukova bez prekida, i to u bilo kom momentu da poželiš neki zvuk, koji čak i nisi imao pripremljen do tada.
VST varijanta na stage-u mi dolazi u obzir samo ako imaš potpuno predefinisano sve, da znaš napamet redosled pesama, pa tako napraviš neki na primer, projekat u kojem su ti svi instrumenti učitani, pa samo ideš redom...
Međutim, u bendu gde se ne zna koja je sledeća pesma i gde mora brzo da se reaguje i u situacijama gde ja menjam po 3, 4 boje u jednoj pesmi, mislim da je Kronos mnogo bolje rešenje nego bilo kakav napucani laptop.
|
Ovo je ono o čemu sam pričao da mi se još uvek ne čini kao izvodljivo sa soft-synthovima. Ali opušteno, već se ide u tom smeru i Kronos predstavlja ništa drugo nego neko prelazno rešenje.
Ne znam, možda je i do mene, ali svaki put kada sam se dohvatio VSTova, nekako mi je rad sa njima bio sporiji, više sam eksperimentisao oko zvuka, jurio "bolje" rešenje. Sa hardverskim klavijaturama nekako sve to brže ide a i ne moram da razmišljam hoću li to moći da prenesem "verno" uživo.