View Single Post
Old 22-07-2011, 02:38 PM   #1
ProkDu
Pro Member

ProkDu's Avatar

Lightbulb Muzika i Video Igre - Industrija

@djnick me podsetio na ogromnu industriju video igara.

Činjenica -> Industrija video igara (gaming industry, GI) po zaradi prema?uje Holivud tj. filmsku industriju.

Na primeru Call Of Duty Modern Warfare 2 to izgleda ovako:
- U prvih 24 sata je prodato 4.7 miliona kopija (USA i UK).
- Prvog dana prodato je kopija u vrednosti od 310.000.000 $ (USA i UK).
- U prvih 5 dana prodato je kopija u vrednosti od 550.000.000 $ (USA i UK).
- U prvih 5 dana 8 miliona igrača je bilo online.
- Novac tj. bud?et dat za development je oko 50.000.000$, a za marketing neverovatnih 200.000.000$.
- MW2 je pro?le godine pre?ao prodaju od 1.000.000.000$ (da, vi?e od jedne milijarde dolara).
- Muziku tj. game score je radio Hans Zimmer

Sve misije sam pre?ao za jedan dan (7 sati aktivnog igranja, sa pauzama naravno). Zabava je na mnogo većem nivou nego gledanje nekog akcionog filma jer pored 'filmskog' kvaliteta grafike vi direktno učestvujete u 'filmu' tj. igri.
Nije ni čudo ?to GI prema?uje zaradu filmske industrije. Negde sam do?ao do informacije da 'military simulations' godi?nje vrede preko 87.000.000.000$.

Moja omiljena misija Takedown (borba u favelama, Rio)

Pandan MW2 je Battlefield 2. Na jesen se sprema izlazak Modern Warfare 3 i Battlefield 3, biće zanimljivo videti da li će ponoviti prethodni uspeh (MW2) i da li će BF3 uspeti da iznenadi. Inače Battlefield radi DICE, ?vedska.
Koliko vidim po ovom trejleru grafika tj. 'realnost' (npr. pokreti vojnika i kretanje) će u novom BF3 biti fenomenalna Obratite pa?nju dok su na krovu ide 'Otpisani'-like soundtrack. Gde je kompozitor Otpisanih da im ponudi malo kvalitetnog soundtrack-a?

... i ne?to vezano za dizajn zvuka - Battlefield 3 Sound Design - Interview with Stefan Strandberg