Quote:
Originally Posted by Surfer
Daj mi reci za?to djeci ne ponude jazz-rock ili Beethovena najvi?e?
Samo vrti? Sedmu simfoniju cijeli dan na MTV-u a klinci se razvaljuju. 
D?izus krajst, koje su to teorije.
|
O majti Vi?nu, ?to se pravi? naivan
Pop muzika (o kojoj valjda pričamo u ovoj temi) je ne?to ?to ?ivi od
popularnosti. Da bi ne?to bilo
popularno, mora da zadovolji
prosečnog slu?aoca. Onog koji nema ni ?ivaca ni volje da se "u?ivljava u događaj" nego ga do?ivljava onako primarno, organski, kao disanje ili zevanje. Muzika za vo?nju autobusom (automobilom) ili za razgovor u kafiću ili ples na podijumu.
Pop muzika je namensko multimedijalno stvarala?tvo u okviru kog samo jedan delić čini "pesma kao takva". Svi ostali delovi tog stvarala?tva su van muzike - styling, stav, kontekst u kom se ta muzika konzumira, sva?ta ne?to.
Bez namere da omalova?im tvoje uspehe u okviru tog stvarala?tva odgovorno (ili bar iskustveno) tvrdim da mnogi hitovi u čijoj si proizvodnji učestvovao nisu postali popularni zbog "kvaliteta kompozicije" nego prevashodno zbog pametnog plasmana iste. I da svakako postoji hrpa boljih pesama koje nikad nisu zaradile status hita po?to nisu imale tu sreću da ih neko bolje otpeva ili plasira.
Summa sumarum: prosečna pesma koja se dobro upakuje mo?e da postane hit,
fantastična (ali lo?e upakovana) pesma mo?e samo da čeka da je neko kvalitetno upakuje i stavi na policu. To u smislu onog tvog pominjanja "Vegete". Jebiga, kad mi neko pomene "Vegetu" meni malo počnu da rastu očnjaci
Pozdrav,
Vasa