Thread: Rode K2 kabl ?
View Single Post
Old 11-07-2011, 10:54 AM   #7
ELEKTROIVO
Member

ELEKTROIVO's Avatar

Default Re: Rode K2 kabl ?

tako je.... sve mora bit umasirano, samo, treba paziti gdje i kako se spajaju te mase... sve se one spajaju na za to predviđenom mjestu zajedno na uzemljenje, ali zbog dugačkih vodova se javlja razika u potencijalu, koja je proporcionalna dužini kabela i struji koja teče kroz određeni vod (Ohmov zakon i II. Kirchoffov zakon). Radi te razlike u potencijalima se javlja brum.

Što se tiče UZEMLJENJA.... samo je JEDNO uzemljenje u sistemu, najčešće na pultu, a sve ostalo su GND returnovi ili eventualno DIP (dopunsko izjednačavanje potencijala). Ovo treba razlikovati od ANALOGNE (AUDIO) mase. Imaš naravno i tehničko uzemljenje (znači ono koje dođe u neku spravu preko strujnog kabela) koje je tu iz sigurnosnih razloga i nesmije ga se odspajati (kojekakve egzibiciej sa selotepom preko kontakta za uzemljenje na šuko utikaču). Ako se radi tehničkog uzemljenja javljaju brumovi, postoje metode kako se to rješava.

Konkretno što se tiče EM zračenja... nedugo sam nanovo kablirao jedan studio... sve strujne kablove sam stavljao u jedan set metalnih kanalica, a audio vodove u drugi set metalnih kanalica, koje sam uzemljio.... ukupni noise je bio drastično niži nakon zahvata.

Što se RODE-a tiče.... konkretno znam da ej u napajanju CHASIS pin spojen sa PIN1 u kutiji i da je PIN1 na mikrofonu spojen na kučište mikrofona, ali to nemora uvjek bit baš tako... sve ovisi o proizvođaču, pa je najbolje spajat točno onako kako je predvđeno

ispričavam se Moderatorima za off-topic. Kabliranje je dosta kompleksna tema i o tome se može pričati danima.... malo smo zaglibili ovdje.