A sada nesto sasvim offtopic:
Ima jos jedna stvar o tim najnovijim pluginovima:
Npr. pre su se radili plaginovi koji su radili odredjene stvari i ok, koristili su se i bili su malo mozda i nezgodni za rad prvo sto su pucali, a drugo sto su koristili stare algoritme, pisane po prvi ili drugi put, slabo optimizovani i sl...
Uzmimo ekvilajzer na primer: danasnji dobar VST EQ plugin ima opcije kao sto su - oversampling, linear phase i tome slicno. PSP je otisao i korak dalje pa dozvoljava promenu svoje FFT rezolucije kako bi se izbegli problemi koji postoje u digitalnom domenu, na basu, npr. Algoritmi su prepravljeni (zadnjih 10-15 godina iskustva svakako znace ljudima koji ih rade) i dosli su do toga da mogu da naprave upotrebljiv softver, kome cak i trake mogu da se okrecu.
Razliku izmedju "suvog" ekvilajzera i ovakvog nabudzenog je moguce cuti i na deskotp genius zvucnicima, nije u pitanju nikakva metafizika. Bagovi koji ruse sistem su takodje svedeni na minimum. O ekspanziji 64 bitnih plaginova, koji su otvorili sasvim novi DAW svet za mene u kome windows nikad nije pukao, u kome mi projekat nije zabo u pola sesije i slicno, u kome ne razmisljam da ugasim teme jer jedu memoriju, necu ni da govorim!
Zato ja patim od najnovijih verzija, jer u digitalnom svetu, to zaista ima smisla. Ako vec koristim softver, zelim da ga upotrebim na najbolji moguci nacin, sa poslednjim resenjem koje nudi firma koja ga pravi. Ako ne valja, ako radi losije od predhodnog, uvek se mogu vratiti, ali za sve ovo ovo vreme, nije se desilo da izadje nova verzija koja je losija od stare (mozda u par navrata samo) Ovo moje "latest version" ludilo se prostire preko celog racunara - hardvera i softvera, delom i mobilnog telefona, rutera, firmwarea u klavijaturi, cak i na mom starom CD-Portable plejeru (dobio sam i tetris u meniju da mogu da igram u poslednjoj verziji

)

... Mozda je to neka vrsta opsesivno-kompulsivnog sindroma, sta ja znam, ali neka je
*beep*
*Upozorenje*
-
Svako ko se ne slaze sa ovim, neka smesta prestane da se bavi muzikom na racunaru i kupi gusle i uz njih stvara. Dalja diskusija je onemogucena! -
*beep*