View Single Post
Old 02-07-2011, 12:51 AM   #4
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: Pomoć oko izbora programa

Nije na zadatu temu, ali probaj obavezno Omnisphere (VST plugin) soft synth, odlican je za ambijentalnu muziku!

Sto se topica tice, ja bih se na tvom mestu navikavao na Cubaseov nacin rada. Postoji dosta programa na taj fazon - Sonar, Cubase/Nuendo, Samplitude, Reaper... Takodje ovi programi nude taj pomenuti ReWire, pa mozes da koristis interfejs sa Cubasea npr, a ustvari radis sa Reasonom... ili Fruityjem.

Cubase mu dodje kao neki standard za te stvari, narocito njegova VST podrska. Ovo bi bila neka, nazovimo je - track kategorija - upisujes midi/audio informaciju u klipove na trakama i to je to - meni je ovo najdirektniji nacin rada sa muzikom, mada ima i nekih svojih mana)

Dalje imas programe kao sto je Reason ili Fruity Loops (Fruity, za razliku od Reasona, podrzava VST i po mom misljenju laksi od Reasona) Nazovimo ovo track/pattern kategorija - mozes da upisujes midi/audio na trake, ali isto tako mozes da imas i patterne, koji su ustvari po par taktova muzike, kao blokovi - zgodno za techno/house

Ima i Ableton koji opet nudi neki svoj pristup kreirnaju muzike - isto track/patern situacija, ali nesto drugaciji pristup od frutija i reasona.

I na kraju da pomenem samo ReNoise, koji korene vuce jos sa Amige i takav mu je i nacin rada, ali je napisan skoro i dosta je unapredjen u odnosu na te stare varijante. VST Podrska, takodje postoji. Mozda si neki Old Scool trekeras, ko zna... (Mn3moN1c / c0d3 nacin rada )

Ima ih jos, ali mislim da uglavnom mogu da se svrstaju u neku od ovih kategorija. Probaj sistem rada koji ti najvise lezi i najmanje smeta izmedju tebe i iznosenja ideje na racunar i to je to...

Last edited by psionic; 02-07-2011 at 12:58 AM.
psionic is offline   Reply With Quote