View Single Post
Old 20-06-2011, 01:14 AM   #27
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: MIC preamp -Zamena LAMPE pitanje??

Quote:
Originally Posted by sira View Post
Boggy, kad si ti vidio PP u predpojačalu???
Spominjana su i gitarska pojacala u threadu. Na njih sam mislio.
Quote:
Upao si u offside

ELEKTROIVO je u ovom slučaju totalno u pravu,
a čak i u PP izlaznom stupnju pojačala ne moraju biti uparene lampe, postoji biasovanje izlaznog stupnja a i u konstrukcijama katodnog biasa lampe se "prilagode" ne rade u idealnom režimu, ali neće to dovest do nekog večeg kvara
To moze zavisiti i od konkretne konstrukcije pojacala, sa cim obican korisnik (koji voli sam da cacka...) ne mora biti familijaran.
Quote:
ako se koristi za prvu pomoć, pri tom ne mislim ono sat dva, nego može i duže, dok ne skupiš para za novi par.
Nisam ni hteo da kazem da ce nesto da crkne zbog toga. Zasto havarija treba da bude jedini kriterijum?
Quote:
Ne bi volio da se ovo shvati da je bolje imati neuparene UVIJEK JE BOLJE IMATI UPARENE LAMPE,
Tacno, i to je pravi savet za javni internet i ne mnogo strucne korisnike. Hvala.
Kad bude dizajner (pred)pojacala stavio namerno jednu EI lampu a drugu Telefunken u Push Pull, zarad specijalnog i senzacionalnog zvuka... onda mozemo savetovati ljudima koji nisu bas familijarni sa tim da i sami to urade u tom pojacalu... u suprotnom... ako vec ne savetujemo originalne lampe za pojacalo, onda barem mogu biti iste u (kvazi)simetricnim konstrukcijama kao sto je, recimo, Push-Pull.
Za single ended konstrukcije je stvarno svejedno.
Quote:
ali sa tehničke strane neče ništa pregorit, a ponekad će dati i posebni, malo drugačiji zvuk.
Ni ne pricamo o tome da li ce nesto pregoreti, kao sto, recimo, diskusija nije bila o tome da li se pentoda moze zameniti triodom... naprotiv, pricamo o sasvim obicnim stvarima... i tu treba biti pazljiv i precizan.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 20-06-2011 at 08:49 AM.
boggy is offline   Reply With Quote