View Single Post
Old 18-06-2011, 09:55 AM   #8
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: Lose iskustvo sa vrhunskim mastering inzenjerima

Quote:
Originally Posted by Gianfranco View Post

i sta ti znaci ovo "...ima ljudi koji su spremni da salju muziku iz nasih krajeva (i studija) na "mastering" u Ameriku." ?

Sta je poenta? Da zivim kojim slucajem u Svedskoj ili Engleskoj onda bi bilo ok da saljem?
ne, mislio sam da nista nije vredno cimanja za materijal koji se izdaje / pusta na radiju / tv kod nas....

A za Metroplis, jednom davno sam isao sa Dinom Merlinom na mastering za Burek album...Ja sam imao jednu produkciju i miks na tom albumu. Tad nisam radio nikakav "mastering" samo sam miksao najbolje i najjace sto je moglo kroz analognu miksetu. Kad su ubacili sve mikseve u kompjuter, dodje engineer (Tony Cousin) i kaze da ima jedna pesma koja je mnogo jaca od ostalih, siroka, velika.itd...(moj miks) i da nece moci da se uklopi sa ostalim pesmama, a posto nema vremena da ostale ravna po njoj, morace nju malo da "prilagodi" njima (pokvari zvucnu sliku)...
Inace, ja sam bio tamo pola dana, a Dino i Srdjan su ostali do 4 ujutro (!!!)
Frajer je pooolako radio, (placalo se na sat) i sve vreme je nsto kao zapitkivao, da bi "zbunio protivnika" i dobio na vremenu... prevara

Kao i uvek - probati napraviti miks sto bolje u studiju i ne ocekivati mnogo od masteringa. A ko se iole malo razume, moze da pojaca svoj miks na zeljenu jacinu kod kuce i da se u 90% slucajeva zavrsi na tome.

Last edited by DaBear; 18-06-2011 at 09:59 AM.
DaBear is offline   Reply With Quote