Poslao sam miks na postprodukciju u Sterling Sound kod Chris Gehringera koji vazi za jednog od najboljih (Lady Gaga, Rihanna, Ke$ha... )
I evo veceras mi stigne mastered track i nisam mogao da verujem sta cujem!
Traka je ugusena,bez snage,bez sirine... uzas!!!
Amaterski ali najamaterskiji moguci rad!
Preznojio sam se u sekundi... Znaci pakaao!
Moj master (koji i nije master,vec samo budzenje) sa samo SSL Master Comp-om,Precision Maximizer-om i Precision Limiterom zvuci bolje... Ma zvuci sjajno u odnosu na ono sto su mi poslali!
Moj mastering inzenjer sa kojim radim godinama i sa kojim sam prezadovoljan nije imao slobodan termin sve do 23. (a zakazivao sam termin pre 10 dana)
a mom klijentu za koga sam radio pesmu se zurilo da je izbaci i tako odlucim da angazujem Gehringer-a (po prvi put),koji je imao slobodan termin danas...
Koja je ovde fora? Jel to da Gehringer uopste ne radi mastering ,vec daju tamo nekim klincima da odradjuju kada su neki nepoznati artisti u pitanju...a pogotovo oni iz tamo nekih nerazvijenijih zemalja...
Pre 2 godine sam radio za jednu nasu poznatu zvezdu aranzman... Miks je poslat kod nekog u Ameriku i njen menadzer je za to platio oko 350$ ili tako nesto... Medjutim kada je stigao taj master to je zvucalo katastrofalno...
Pesma je morala sutra da bude izbacena do 12 am...
Ja sam uradio master (nisam spavao celu noc) i to je zvucalo mnogo bolje nego to sto je stiglo iz Amerike i na kraju je moja verzija izbacena u javnost , a tom menadzeru naravno niko nije smeo da kaze da je bacio 350$...
Moje prvo iskustvo sa masteringom je takodje bilo katastrofalno... Poslao sam Brian Gardneru (Big Bass Brian) 2006. godine... Cuo sam kako je uradio mastering za Madonin album (Hung Up,Get Together...) i poslao mu miks... Cekao sam 10-15 dana i konacno dobio master... To je zvucalo tragicno!!! Traka je distorzirala ali nevidjeno! Dakle cela traka kao da je elektricna gitara!
Tada sam bio mladji pa sam odgovorio veoma impulsivno njegovoj asistentkinji... pitajuci je da li Brian mozda radio sa umornim usima... i jos mnogo toga... (kad das velike pare a posalju ti go*no normalno da ces da popiz*is)
Ono jednostavno je samo neko ko je gluv mogao odobriti za slanje!I onda pocinje dopisivanje sa Brian-om licno... veoma je bio ironican u startu,jer su ga pogodile moje kritike... ili mu je jednostavno takav smisao za humor

ali posle nekoliko razmenjenih poruka mislim da je napokon cuo sta je uradjeno i priznao da je njegov asistent imao zadatak da uradi limiting i da je preterao u tome... Cekao sam jos 7-10 dana da Brian uradi novi master... Sada sam znao da ce on uraditi... I stvarno sam bio odusevljen kako je zvucalo!
U zadnjim dopisivanjima sa Brian-om je bilo cool, cak mi je poslao i sliku svog novog Mercedesa koji je kupio... (za oko pola miliona $ ili evra) a to je slicica koju koristim kao avatar...

(lik koji se nazire za volanom je Brian

)
Da se vratim na sadasnjost... sada sam opet poslao e-mail ovim iz Sterlinga i rekao im u kratkim crtama da ovo sto su mi poslali je jako lose i detaljno rekao zasto... i poslao sam im svoj master tj. samo budzenje da cuju koliko zvuci bolje od onoga sto su mi poslali...
Da li je neko imao slicna iskustva?
Ocekujem potvrdu teorije da Gehringer uopste nije radio master za moju traku, vec neki klinci koji zavrse neku skolu i dodju da treniraju... a oni u sustini nemaju pojma...
O da li cu moci da zaspim do jutra...

(( cccc....