Quote:
Originally Posted by psionic
Prvo, hvala Bogi na odgovoru.
E sad - sve mi je to savrseno jasno, ali...
Kada se setam po sobi, bas se neznatno menja, stalno je slab... Dalje, ovo se vise cuje kao neka shelving filter pojava, od 60-70 Hz pa na dole nema nicega
|
Nizbrdo do nekih 80Hz je neki optimalni minimum za muzicku produkciju, 60-70Hz je ok, dok je 40-50Hz vise nego dovoljno.
Ako ti konkretno fali "sve" ispod 60-70Hz, onda verovatno imas jaku nulu (notch) na 40-50Hz, i nikakav subwoofer nece to popraviti.
Quote:
(nikako da okacim one moje snimke frekv odziva),
|
Pa, to bi moglo da olaksa analizu.
Quote:
a ne dip koji bi se ocekivao na nekoj konkretnoj frekvenciji na kojoj je doslo do potiranja.
|
Potiranje, dip ili notch ne mora biti usko, moze biti i low-Q, znaci, vise "broad band"
Quote:
Predpostavljam da ako je problem u faznom ponistavanju, dodavanje vufera ne resava problem jer ce se samo sada jaci talas iz vufera oduzeti od jaceg odbijenog i opet nista.
|
upravo to.
Quote:
Ali i dalje mi nije jasno gde je nestao ostatak koji nije ponisten... Hm, mozda ga sam zvucnik i ne proizvodi...
|
bas to.
Quote:
60-70Hz dip + shelf ispod 50Hz zbog samog zvucnika i to je to... ?
|
ne shelf nego notch, sirokopojasni. Zbog toga sto pogadja kraj radnog opsega, moze se pomesati sa shelving-om.
Quote:
Ne znam sta znaci "novi modovi" - da li su to neke nove tacke poklapanja frekvencija koje pocinju da se javljaju zbog sada novih razdaljina od zidova ? Shvatam, dobio bih frekventni haos u sobi...
|
ako subwoofer svira nize od postojeceg midwoofera, moze (u vecoj sobi) izazvati modove koje midwoofer ni ne "dotice".... sto znaci dodatni haos sa bassom.
Quote:
Da li ovo sve generalno znaci da bi u nekom idealnom slucaju, velicina membrana na zvucniku ne bi trebalo da utice na zvuk u sobi - tacnije - na ovaj problem sa basom ?
|
Generalno ni ne utice kao sto sam vec napomenuo
ovde... svaka membrana koja odsvira dovoljno nisko, moze izazvati sobni mod... bila 6.5" ili 12" svejedno je. Intenzitet moze biti i jaci i slabiji... opet je svejedno... "isto" kada oduzmes od "istog".. dobijes (uvek) "nista", bez obzira koliko je to "isto" bilo glasno.
Quote:
- Znam da je vec bila tema o najmanjem potrebnom zvucniku za litrazu sobe...
|
pa da ... to je to...
pozdrav
bogi