View Single Post
Old 24-05-2011, 12:37 AM   #14
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: Adam A5X ikoji vufer?

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Da, dolazi do faznog ponistavanja, i to recimo, dolaznog talasa iz zvucnika i odbijenog talasa od zida, formira se stojeci talas u sobi, gde ako je slusalac postavljen na mestu "nule" imace nedostatak, a ako je na mestu maksimuma... imace visak... vise o tome moze da se procita ovde http://en.wikipedia.org/wiki/Room_mode

Prvo, hvala Bogi na odgovoru.
E sad - sve mi je to savrseno jasno, ali...

Kada se setam po sobi, bas se neznatno menja, stalno je slab... Dalje, ovo se vise cuje kao neka shelving filter pojava, od 60-70 Hz pa na dole nema nicega (nikako da okacim one moje snimke frekv odziva), a ne dip koji bi se ocekivao na nekoj konkretnoj frekvenciji na kojoj je doslo do potiranja. Predpostavljam da ako je problem u faznom ponistavanju, dodavanje vufera ne resava problem jer ce se samo sada jaci talas iz vufera oduzeti od jaceg odbijenog i opet nista. Ali i dalje mi nije jasno gde je nestao ostatak koji nije ponisten... Hm, mozda ga sam zvucnik i ne proizvodi... 60-70Hz dip + shelf ispod 50Hz zbog samog zvucnika i to je to... ?

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Dodavanjem samo subwoofera, se ne moze u nesredjenoj sobi dobiti homogeno povecanje nivoa bassa nego samo aktivacija (novih) sobnih modova, sto nije adekvatno resenje.

pozdrav
bogi
Ne znam sta znaci "novi modovi" - da li su to neke nove tacke poklapanja frekvencija koje pocinju da se javljaju zbog sada novih razdaljina od zidova ? Shvatam, dobio bih frekventni haos u sobi...

Da li ovo sve generalno znaci da bi u nekom idealnom slucaju, velicina membrana na zvucniku ne bi trebalo da utice na zvuk u sobi - tacnije - na ovaj problem sa basom ? - Znam da je vec bila tema o najmanjem potrebnom zvucniku za litrazu sobe...

Last edited by psionic; 24-05-2011 at 01:07 AM.
psionic is offline   Reply With Quote