Kao prvo, hvala na iscrpnom odgovoru!
@Big Bockie
Kakva poboljsanja cu dobiti sa Maudio 24/96, u smislu snimanja konkretno ili celokupnog poboljsanja audio performanse (kvalitet snimanog zvuka itd.) ? U principu, bubanj mi je softverski, ali gitare usnimavam, kao i naravno vokale (ukljucujuci i back vokale). Posto vec radim u Acidu, da li bi mozda za dobijanje puncha bilo bolje da razdvojim komponente bubnja u posebne trake? Do sada sam miksovao bubanj kompletno, pa me zanima da li to moze da bude uzrok gubitka jacine? Help!
Koji Cubase predlazes za pocetak, vec duze vreme se razmisljam da predjem na taj program, ali sam skeptican oko mog poznavanja istog (poznato mi je da postoje manuali-knjige, medjutim posto non-stop pravim muziku slabo imam vremena za studiozno izucavanje). Drugim recima, koji Cubase je najvise ,,user friendly"?
Inace, renderovani .wav file pustam preko Windows Media Player-a, ili preko Winampa, gde su podesavanja pretpostavljam tako namestena da bi svaki muzicki fajl mogao da se pusti, onako univerzalno. I upravo tu se manifestuje i lepo cuje koliko je tisi nego projektni. A i svakako ne zelim da svi namestaju plejere samo zbog jedne pesme, ili albuma (?!)
Termini koje si mi naveo su mi poznati, ali svakako da cu posvetiti vreme nesto detaljnijom analizom istih, hvala na preporuci!
@Surfer
Kao sto napisah, player ima svoja podesavanja koja su generalna, univerzalna, uostalom ostale trake pusta bez ikakvih zvucnih smetnji.
Nije mi najjasniji ovaj deo oko render-a u Real time-u? Sta bi to trebalo da znaci? Da se prave dve zasebne master trake pa da se kompariraju ili...? (nesto sasvim drugo)
,,Nije baš jasno da li renderiraš na 44,1/16 bit u Acidu ili Wavelabu."
U Acidu su mi takva podesavanja, u medjuvremenu sam preko Wavelab-ove opcije Puncher nesto pojacao signal mastera i dobio na gruvu, medjutim, cuje se neko pucketanje, jako tiho i iritantno... Da li je to manifest zvucne kartice? Ako renderovanje definitivno nije ?