View Single Post
Old 13-05-2011, 03:07 PM   #156
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Novi prostor, akustika?

Quote:
Originally Posted by Eomsy View Post
Na to sam ja i mislio kada sam ti rekao da staviš na prve refleksije absorbere, jer ako se ne varam si već spomenuto da ćeš raditi šarene letvice MLS / binarni difuzor na kraju, po njima ... kao što sam i ja ...
Da budemo sasvim konzistentni, pravilo sa ogledalom i mestima prvih refleksija je vazilo nekada (a i danas) za difuzor.

Apsorberi se stavljaju na mestima najjacih sobnih modova, po duboko ukorenjenim pravilima, ali za MALE sobe to tesko moze da vazi, posto je sve mnogo blize, a sobni modovi gusci, te ja licno u malim sobama stavljam apsorbere gde god ima mesta.

Potencijalna "zagluvljenost" se resava air-transparent difuzorima.... u koje spada i ovaj MLS binarni difuzor.... te se njima moze povecati vreme reverberacije na visim frekvencijama.... koje se (namerno) smanji zbog "heavy apsorpcije". Ako se krene sa idejom da se samo malo apsorbera stavi da se ne bi mnogo spustao RT60 u sobi, onda ce bassovi ostati nedovoljno sredjeni, a to je puno veci problem na kraju.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 13-05-2011 at 03:10 PM.
boggy is offline   Reply With Quote