Quote:
ni sta bi bio pravi razlog uopste rabljenja imena Jupiter i "outfeet-a" u JP8 stilu, ako se vec nije imala namera da se pravi nesto sto bi bilo konstrukcijski/zvucno logican nastavak
|
Njihova žvaka je da je ideja pri stvaranju Jupitera 8 bila da se baci akcenat na akustične instrumente a analogni su bili tu otprilike, čisto reda radi. Naravno, pošto govorimo o početku 80tih pa je i jasno koliko je to u to vreme sa onom tehnologijom bilo moguće uraditi.
Sada opet, kao, JP80 konačno treba da radi ono što je prvobitno zamišljeno da JP8 bude. Koliko je pametno da totalno ignorišeš ono šta je Jupiter 8 u medjuvremenu postao i teraš priču 30 godina kasnije kao da se ništa nije desilo, vreme će pokazati.
Što se tiče Juno serije, do nedavno sam imao Juno Stage i ne bih rekao da se radi o smejuriji. Mislim da je početni Juno-D model naneo dosta štete toj celoj ideji iako je makar meni po internim semplovima zvučao u najgoru ruku isto kao 500€ skuplji u to vreme Triton Le. Posle njega Juno serija je u mnogome trebala da bude sve ono što Fantom Xa nije uspeo da postane. Pravio sam poredjenja internih semplova sa Fantoma X i ostalih Junoa i u 90% slučajeva se radi o istim semplovima, čak kad su recimo klaviri i gudači u pitanju na Juno seriji (posle Juno-G) ima i novih semplova. Efekt procesor je pošten i brzo se manipuliše zvukom, a nekad to ume da bude itekako važno.
Na kraju krajeva sve zavisi od potrebe pojedinca ali ako nekome treba sviračka sprava, Juno je sasvim OK ako uzmemo u obzir koliko košta. Pogotovu Juno-Di - za 600€ dobiješ "Fantom X bez semplera" od 5 kila sa konverterima boljim nego u Fantomu X i koji u mnogim segmentima danas rame uz rame sa znatno skupljim modelima. Još na sve to imaš i dodatni input sa zasebnom kontrolom i reverb/delay efektom i zaseban MIDI mod za rad sa VSTom. Verujem da zbog praktičnosti i mobilnosti može naći svoje mesto barem za žive svirke.
Ne znam kako se to prodaje u svetu upravo zbog negativnog stava, ali mislim da čak i sa tim nije Rolandu baš toliko loše. Koliko znam, nijedna firma ne živi od analognih svirača koji su revoltirani idejom da je uprljana čast Juno serije