View Single Post
Old 09-05-2011, 02:07 AM   #12
Synclavier
Moderator

Synclavier's Avatar

Default Re: Novi Roland Jupiter 8(0)

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
Zile, potpuno si u pravu, ovako provincijsko-amaterski pogresno skinut Juno Reactor (Finale iz Matrixa) nije ni za zurku, a kamoli za demo, ipak prilicno ozbiljne sprave, koja je nazalost:
A) namenjena da bude DRUGA ili TRECA klavijatura, a NIKAKO JEDINA
B) Samo se zove JUPITER, a nisu ni imali nameru da prave nista analogno, to je jasno, i mislim da je potpuno deplasirano i da tako nesto rade (vidi pod "Andromeda" i kakav je uspeh postigla....)
Jasno je da klavijatura (ne mogu da kazem SINT jer to i nije) moze da ispuni rupu ili "niche" u nekom bogatijem keyboard setup-u, ali ponavljam, kao druga, ili jos bolje TRECA klavijatura, a u tome je zaista jako, jako dobra, treba preslusati razne druge demoe i prikaze, a ne ovog "izvodjaca"...koji je verovatno muzikalan u kafanskom smislu, ali nije ni prosao pored dobrog ukusa, nista licno naravno, samo moje skromno misljenje, ali ko zna, mozda je to i dobro za siroki krug potrosaca...
Dakle, u principu DOBRA klavijatura, sa dosta dobrih osobina, prilicno "prefinjene" D/A konverzije, sto se moze cuti ne drugim mestima i demoima, ali ocigledno nije zadovoljila ocekivanja onih koji su sudili po imenu sint "legende"
sto ocigledno NIJE bila namera ROLAND corporation...
Da, i ja uglavnom mogu samo da se slozim sa navadenim, ustvari sve sam ovo imao u vidu i pre nego sam napisao svoj post. Ali, utisak nedoradjenosti i nedoslednosti i dalje ostaje, nezavisno od demoa koji su u 80% tragikomicni..Sasvim je npr. ok (sto se tice muzikalnosti i estetike) intervju/demo sa Howard Jones-om, ali tu jedva da se cuje nekoliko preseta i vidi par mogucnosti, tako da se na osnovu njega bas i ne moze dati sud o spravi, vec vise o coveku koji je iza nje.
Zaista nisam ocekivao analogni polifoni-multitimbral sint (od Rolanda bi to u ovom trenutku bilo zaista deplasirano), ali "rasan" moderan digitalni/modeling sint - jesam. po meni V-Synth GT je i dalje bolji izbor, jer ima to nesto u koncepciji i zvuku, sto JP80 - nema. Super natural bazu vec imamo u Fantom-G seriji ugradjenu u mnogo bolju arhitekturu. Ne shvatam ni razlog 4-part konfiguracije sa percussion partialom, ni super natural piano zvukove u spravi koja bi trebala da bude druga ili treca u setup-u, ni sta bi bio pravi razlog uopste rabljenja imena Jupiter i "outfeet-a" u JP8 stilu, ako se vec nije imala namera da se pravi nesto sto bi bilo konstrukcijski/zvucno logican nastavak. Onda mi kao razlog ostaje samo ogoljena zelja da se proda "zvaka" novim fancy-analog-vintage ljubiteljima i "znalcima"... Vec je wladymeer pominjao smejuriju sa Juno i SH logom... Nije mi jasno ni zasto onda sprava koja nije koncipirana kao klasicni workstation ili ROMpler, vec bi trebalo da bude sviracka interaktivna sprava nema bolje smisljenu interaktivnost i kontrolabilnost, vec je kao "vrhunska inovacija" prodata fora sa onim dugmicima ispod klavijature... I, dok je Fantom G7 "ukinut" u 76key varijanti, "treca klavijatura" se pravi upravo samo u 76key varijanti. Nije mi bas najjasnija logika...
Slazem se da i D/A konverzija zvuci sasvim pristojno, ali za 3000e to se valjda i podrazumeva. Ipak se za taj novac da kupiti svasta zanimljivo i upotrebljivo. A, i od samog Rolanda i dalje su mi u zavisnosti od potreba bolje opcije i Fantom G i V-Synth GT, i to jos i za manje novce...