Re: ASUS Xonar Essence STX + aktivni studijski monitori sa hi-fi stanovi?ta
@slowstar (ili postovani g. Slobo)
i Vama, pre svega, jedno veliko hvala na ucescu u temi
mozda ste me malo zbunili ovolikom kolicinom zapazanja vezanih za neka moja iznesena razmisljanja, ali i komplimentima iskazanim u jednom jedinom postu, pa je sada malo teze nego obicno zapoceti novi post i odgovoriti Vam.
Sto se tice nekog mog iskustva, ono je uglavnom vezano za hi-fi, pa verovatno zato ovde strcim i svojim pitanjima, ali i razmisljanjima (kako spojiti "nespojivo") kao bela vrana. Ono sto me mozda na neki nacin izdvaja iz klasicnog hifi klisea je cinjenica da sam se hi-fi-jem bavio sa stanovista konstruktora i pri tome najvise radio uceci i ucio radeci upravo zvucnicke sisteme. Sve svoje ozbiljnije projekte sam radio sa high end drajverima koji su se u datom trenutku mogli naci na trzistu (Focal-Audiom serija, Dynaudio Esoteci, Vifa, Scan Speak Revelatori... ) i uglavnom pricu izvodio od samog idejnog resenja, preko izrade kucista, furnira, izrada skrertnica, ozicavanja, pa do klasicnog umeravanja i korekcija kompletnog sistema koje sam vrsio i na ETF (u saradnji sa prof. Mijicem i asistentom G. Andjelkovicem) ali i Loli Audio (sjajan inzenjerski tandem Karovic/Ljubisavljevic). Inace sam dipl mas ing pa mi nista od tih stvari ni u jednom momentu nije bilo strano, pocevsi od same mehanike drajvera, parametara, proracuna kutija, ali i turpije, testere, lemilice, kalaja, pa do... znate vec.
Porodicne okolnosti su ono sto je u jednom trenutku prebacilo sve sa klasicnog hifi stanovista (koje kada je ozbiljna oprema u pitanju pre svega zauzima fizicki mnogo prostora) na polje koje je meni potpuno u ovom trenutku strano. Prosto receno sistem od cetiri, pet i/ili vise komponenti, je sada jedno "obicno" racunarsko kuciste u kojem se nalazi (za nas hajfiste jedna od najboljih) ASUS STX zvucna karta, a umesto pasivnih "ormana" sada jednostavno trazim male aktivne kutije koje ce koliko toliko svojim zvukom moci da se nose sa onim sto je proslo kroz ovu moju kucu (sobu) tokom poslednjih dvadesetak godina.
U medjuvremenu, od samog postavljanja teme do danas, izdesavalo se mnogo toga, preslusalo dosta kutija ali sem neke "kristalnije slike" izbor je jos uvek, rekao bih, daleko. U stvari, kao i uvek, kvalitet jednostavno krene da vuce svojim putem, "horizonti" krenu da se otvaraju, neminovno povlaceci sa sobom i pitanje cene u neke nerealne sfere i to je to.
Sta ce od svega biti, sam Bog zna, da li Esi 05 kao najracionalnija i zvucno gledano najprijatnija varijanta, ili Adami A5x (ah ti riboni), KRX VXT6... videcemo.
Jednom se preseci mora.
Pozz
Last edited by gfx; 08-05-2011 at 12:40 PM.
|