Quote:
Originally Posted by boggy
Bavimo se prakticnim realizacijama akustickog tretmana, a ne matematikom... ostavimo matematiku matematicarima.
|
Tako govore u knjigama i slično, zato i pominjem.
Quote:
Govorim o QRD, i uglavnom o 1D.
Sto se tice ostalih... vazi slicno... nece se napraviti nikakva strasna stvar ako nesto bude, umesto 135mm, 134mm...
156 razlicitih duzina, je idealan slucaj... ako se to napravi sa greskom od +/-1mm nista se spektakularno nece desiti u akustici sobe gde su primenjeni takvi difuzori.. da ne pricam da je odstupanje debljine lepka "0"-0.25mm.
|
Dobro ali ipak ako mo?e, nače badava 156 različitih du?ina.
Quote:
Po mom skromnom misljenju je vaznije implementirati difuzore u sobi, sa greskom od +/-1mm nego ih ne implementirati uopste jer nam je CNC preciznost (finansijski) nedostizna.
Da ne govorim da se drvo siri prilicno na toploti (u zavisnosti od drveta).. te je takva preciznost preterivanje.
|
MDF je nekoliko stabilniji.
U SLO kad kupi? pločasti materijal sa razrezom (razrez je 22.8? na celu ploču debeline 25mm dimenzija 2.8m X 2,2m, nare?u na koliko hoče? različitih du?ina, cela ploča je 66,34?, sve cene su sa PDV-jem).
Pa ako mo?e...
Quote:
znam... ali je to mnogima finansijski nedostupno, i ne smatram da je mudro praviti takav uslov clanovima foruma, jer ih time obeshrabrujemo da prave difuzore... cak i sa tim nemam problem ako imamo jak razlog, ali u ovom slucaju ja stvarno ne vidim da je neophodna toliko velika preciznost... odnosno da to ima bilo kakvog opravdanja.
|
Mo?da da kod vas nemate te ponude, ne znam ali skoro badava ti nare?u na sve mere.
Quote:
Za zvucnicke kabinete koji se spajaju spojevima "pod 45 stepeni" da!
Za ostalo ne.
da... o tome i pricam
|
ma bilo je preko privat email-a ba? gledam, pričali smo oko +/-0.1mm ali izgleda da sam te krivo shvatio, mislio sam da pričamo o difuzorima, ispričavam se.
Quote:
svejedno manji ili veci red... male proracunate razlike izmedju pojedinih wellova, znace upravo to... prirodno je to skoro isto.. te ako ima mogucnosti da se desi neki alijasing desice se i sa TACNO I RAZLICITO isecenim wellovima... 134mm i 135mm ce napraviti alijasing kao da su isti, ako za to postoji uslov... ako ne postoji uslov, kao sto ne postoji, onda na istim mestima nece napraviti nikakav problem i ako u nekom difuzoru bude 135mm i 135mm na tim mestima.
pozdrav
bogi
|
I ja sam takvog razmi?ljanja ali ako mo?e za?to ne i ako to propovijedaju RPG i slični opet za?to ne.
Verovatno hoče da naprave iz svega toga vi?e kompliciranije nego ?to jest ali ja nemam največu Kundtovu cijev na svetu pa da se pravim pametnim i provjeravam jedino ?to mi govori zdrava logika i ta je jednaka tvojoj.
Slično oko toga mo?e? da prečita? u "RPG knjigi" o filozofiji optimizacije difuzora kao da originalni Schroeder-ovi nisu dovoljno dobri... ima i nekih grafova oko toga...
... pa eto opet jedni su sasvim zadovoljni sa običnim perforiranim gips pločami... malo karikiram