Quote:
Originally Posted by Big Bockie
Ja se malo igrao,ovo je dakle bez pretenzija da se bilo sta dokazuje i ne predstavlja nikakav test.
Nekolicina ljudi mi je rekla da efekat cim ga ukljucis,bez da ista diras na njemu - vec "nesto" uradi sa zvukom.
I sam sam skontao da toga ima,pa sam nesto hteo da isprobam. Dakle imate ispod okacena dva fajla.
To je neka tonska proba,nije ni bitno,ali je samo na brzaka izmiksano koristeci iskljucivo volume i pan i nista drugo! Dakle bez efekata,totalno suvo,bez icega na masteru ,suvo - suvcijato...
Prvi fajl je takav, a na drugom je na svih 13-14 kanala popaljen po jedan Pultec, s' tim da NISTA nije pipnuto na njemu! Dakle samo upalim i ne diram! Znaci isti mix,sve isto,sa po jednim Pultecom na svakom kanalu. Mozda nekome ovo bude interesantno,meni se jaaako dopalo...!To je mp3,ali "govedji" od 320kbps...
Dry mix.mp3
Pultec mix.mp3
Pozdrav!
|
Ne bih zelio da tebi i tvojoj nekolicni ljudi koji su ti "rekli" probusim balon fantazije ali o ovome se vec raspravljalo na veliko i siroko na gearslutzu i uad forumu. Buduci da ljudi vise nisu glupi a ima i kojekakvih analizatora sve se da sredit i proispitat. Ne kazem da muziku treba gledat kroz spektografe al dok neko tvrdi da neki plugin radi nesto magicno onda su takvi programcici korisni da se dopije uvid u to dali postoji nesto ili nista.
U tvojem slucaju ne postoji magije. Ono sto UAD pultec radi je to da cim ga stavis on poveca gain za 0.nesto sitno decibela. To je sve. Daleko od toga to je super plugin ali da radi nesto "magicno" cim ga stavis ne radi - ne radi nista osim sto poveca gain. Normalno ako to radis preko cijelog miksa nije ni cudo da to onaj drugi mix zvuci bolje jer je...glasniji
Dakle od svega jarca samo si dobio glasniji miks. sto mozes i bez uad pulteca sto uopce nije poenta. To je super ekvilajzer al ako hoces neku magiju osim pukog gaina onda ces da koristis ili IK multimedia pultec emulaciju ili Softube. Oni su emulirali i transformatore koliko je meni poznato. Uad nije. To je i sam UAD potvrdio na forumu. u to doba dok su emulirali pultec, emulirali su samo krivulje. Tada tehnologija (znanje) nije bila jos razvijena kao sada.
Naravno od svega toga ja mogu pricati totalne gluposti zato eto ubaci fileove ponovno, ubaci si pultec i onda nakon njega trimaj za onoliko za koliko pultec "povecava". Mozes izmjerit detaljno u Nuendu sve to. Mozes radit trim sa sonalksis free faderom. On je ultra precizni.
Na kraju ces zavrsti sa istom snimkom.
Sorry.