Quote:
Originally Posted by Surfer
Ne vidim ja tu ništa groundbreaking.
Tell me something i don't know.
Ustvari, ne vidim da se bilo što promjenilo.
Oni koji su dobri i dalje zarađuju, oni koji su loši i dalje ne zarađuju.
Elektronska glazba na koju se referira u članku je uvijek bila underground i nije se prodavala.
Ne znam što se tu promjenilo.
Koja je to razlika podijeliti 200 white lable-ova umjesto 400?
Ili prodati 200 maxi singlova umjesto 400?
Underground je underground a hit je hit.
Lady Gaga i David Guetta i dalje prodaju isto koliko su prodavali 2 Unlimited i DJ Bobo.
The more things change, the more they stay the same
|
razlika je sto se pre 5-6 godina vrlo lepo zivelo od te underground muzike.
(Bar sam ja lepo prolazio)
- imao svoj label (12 izdanja)
- svako izdanje se prodalo izmedju 1,000 i 3,000 vinila u UK (danas je to "svetski tiraz". Znaci imas izmedju ?1,800 i ?5,500 od svakog izdanja (recimo svaka dva meseca)
- pa onda svako drugo izdanje licenciras nekom malo vecem labelu za ?3,000- ?5,000 . Oni odstampaju omot izdaju opet i stave pesmu na nekoliko kompilacija. Pa ti stigne i neka kinta (par stotina fuca..) od te kompilacije,,,
- neko iz jos veceg labela cuje tu pesmu / mix i trazi remix (?4,000 - ?5,000)
Pa kad poteraju remiksi po jedan ili (nekad) dva nedeljno !! Za manje pare, za vece pare itd....
Tako da se od jednog solidnog "club only" izdanja moglo zaraditi ?10-15K (!!)
...nakupi se lepo. Pomnozi sa 6 izdanja godisnje i eto lepe cifre..
Plus - dodatni remiksi !!!
TO DANAS NEMOZE VISE DA SE IZVEDE I DOBIJE !!
Imao sam i jedan bootleg koji smo prodali 8,000 komada (distributer nam je placao ?2,60 komad vinila...one sided 12" shrink wrapped). Taj isti bootleg smo posle godinu dana licencirali Warneru za ?25,000 (!!)
Eejjj... ?45 soma funti od jednog botlega !!!! (nas dvojica podelili)
Itd, itd...(ovo su inace vrlo skromne cifre ako ih uporedim sa ljudima koji su bili u studijima oko mene u istom kompleksu !!) Oni su drali sve po 3 ili 4 puta vise !!! Opet samo club / underground materijal !!!
TO DANAS VISE NEMOZE DA SE POSTIGNE !!!!
Danas , baviti se elektronskom underground muzikom je HOBI !! Ne postoji teorijska sansa da se to izrodi u nesto malo vece.
Zbog samog broja "producenata" / DJ-a / i drugih koji (kao sto se u clanku kaze) rade za dzabe "da bi ih neko primetio" !! A tog "nekoga" VISE NEMA i nema sta da im ponudi....
eto tu je razlika....