View Single Post
Old 27-04-2011, 12:15 PM   #9
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Alatke za merenje frekv odziva sobe

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Hah, carobno "search" dugmence

Ok, mislio sam da se spominjao neki drugi program ovde na forumu, mada sam prvo mogao i da potrazim... Nemam naviku da radim search na forumu, sto bi nekad (kao sada na primer) moglo da bude i korisno... Sve u svemu, hvala sto si to uradio za mene...

Ne treba mi nekakav tacan odziv sobe, koristio bih taj mikrofon, jer kako rekoh vec, ima gotove kalibracione fajlove i znam da nece mnogo da me slaze zbog uticaja svoje karakteristike na merenje.

Sto se sobe tice - radim po nesto i kuci, a tu imam "obicnu" netretiranu sobu dimenzija 4 x 3.5. Ono sto me muci i sto zelim da proverim je to sto isti zvucnici koji postoje i u studiju, daju dosta drugaciji zvuk, narocito na basu. Taj studio je "kao" tretiran, ali je prilicno mali u odnosu na ovu moju sobu i po mom misljenju, taj akusticki tretman tamo nije narocito dobar. Da bih to i proverio, pomislio sam da upotrebim ovaj program i vidim sta se desava otprilike. U toj mojoj netretiranoj sobi, zvuk je daleko prirodniji i na uvo sa mnogo manje pikova na basu, a dok tamo, cini mi se, postoji veliki pik na oko 60-70 Hz... Pitanje je - gde je zvuk losiji, tj da li imam ja dip na basu u toj mojoj prostoriji, ili je tamo pik ? Zelim samo to da proverim.

Mozda bih mogao da upotrebim bilo koji kondenzator sa malom dijafragmom, jer ne bih se upustao u neke merno-akusticke avanture, vec samo prosto uporedjivanje. Zato sam i pitao za neke zamene - da vidim mogu li nesto od ovoga sto imam da se upotrebi - npr AKG c568 ? Ako slaze kod mene, slagace za isto toliko i tamo, ali kad to vec radim - hteo bih neku malo tacniju sliku generalno...
Sve ti pise u navedenim threadovima, od upotrebe "univerzalnih" kalibracionih fajlova, pa do primene bilo kojih "malih membrana"
I jos... "veliki pik" nije problem... jer ga cujes... problem je duboki dip... ponistavanje... odnosno kad bass nota izostane u sobi... odnosno ne cujes je... pa ako nisi slusao na drugom mestu, ne mozes ni znati da postoji itd

uostalom, zao mi je da ti pokvarim radost izucavanja spomenutih threadova...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote