Hah, carobno "search" dugmence
Ok, mislio sam da se spominjao neki drugi program ovde na forumu, mada sam prvo mogao i da potrazim... Nemam naviku da radim search na forumu, sto bi nekad (kao sada na primer) moglo da bude i korisno... Sve u svemu, hvala sto si to uradio za mene...
Ne treba mi nekakav tacan odziv sobe, koristio bih taj mikrofon, jer kako rekoh vec, ima gotove kalibracione fajlove i znam da nece mnogo da me slaze zbog uticaja svoje karakteristike na merenje.
Sto se sobe tice - radim po nesto i kuci, a tu imam "obicnu" netretiranu sobu dimenzija 4 x 3.5. Ono sto me muci i sto zelim da proverim je to sto isti zvucnici koji postoje i u studiju, daju dosta drugaciji zvuk, narocito na basu. Taj studio je "kao" tretiran, ali je prilicno mali u odnosu na ovu moju sobu i po mom misljenju, taj akusticki tretman tamo nije narocito dobar. Da bih to i proverio, pomislio sam da upotrebim ovaj program i vidim sta se desava otprilike. U toj mojoj netretiranoj sobi, zvuk je daleko prirodniji i na uvo sa mnogo manje pikova na basu, a dok tamo, cini mi se, postoji veliki pik na oko 60-70 Hz... Pitanje je - gde je zvuk losiji, tj da li imam ja dip na basu u toj mojoj prostoriji, ili je tamo pik ? Zelim samo to da proverim.
Mozda bih mogao da upotrebim bilo koji kondenzator sa malom dijafragmom, jer ne bih se upustao u neke merno-akusticke avanture, vec samo prosto uporedjivanje. Zato sam i pitao za neke zamene - da vidim mogu li nesto od ovoga sto imam da se upotrebi - npr AKG c568 ? Ako slaze kod mene, slagace za isto toliko i tamo, ali kad to vec radim - hteo bih neku malo tacniju sliku generalno...