View Single Post
Old 20-04-2011, 07:50 PM   #34
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Default Re: Novi prostor, akustika?

Quote:
Originally Posted by djzmaj View Post
OK... Veceras cu jos sa prijateljem da premestim nekako drugacije slusanje pa tako da sedim dan dva, da cujem sta se tako dogadja. Pravo da vam kazem, ovako kako mi sad sve stoji, --mogu-- da cujem sve sto mi treba, ali mi je zvuk nekako "prljav" i jako brzo se umorim od slusanja? To je valjda zbog svih tih refleksija.
Jep ! Strop, desni zid, ZADNJI .. sve je to upravo ono ?to te umara, jer ne čuje? dobro ...

Quote:
Posto cu veceras probati opet po duzini sobe da stavim slusanje, jel bolje da ova vrata budu IZA ili ISPRED mene dok sedim? Ima li tu nekih pravila? Znam da bi prva refleksija trebala da bude ne prekidajuca (cist zid) a ovo su vrata skoro preko celog zida pa mozda to ima neke veze?
Ovdje sam te malo fulao!? Ako gldea? u ogromna vrata, ona ti nisu prva refleksija !!! Nego su ti lijevo/desno i plafon prva refleksija! Najlak?e za znat gdje su tiprve refleksije ti je fora sa ogledalom. Uzme? frenda, otvori? mu pivu (to mu je nadnica ), da? mu ogledalo u ruku, ti sjedne? u zami?ljeni "sweet spot", a on pomiče ogledalo po zidu (lijevi i desni) u razini tvoje glave i kada u ogledalu vidi? svoje zvučnike, to su ti prve refleksije!!! To ti je za buduće slaganje tretmana . Na pitanje kaj je bolje? Mora? da vidi?, odnosno čuje?! Staklo, tj ta vrata, bi trebalo da propu?ta bass frekve vi?e nego goli zid, ?to znači da se manje reflektiraju nazad, ali opet treba? da slu?a?. Postupi kako sam ti rekao, kada se postavi? po du?ini, pomjeraj sweetspot naprijed nazad, pa zvučnike bli?e dalje. Meni je pomak od 7 cm sweet spota utjecalo na određenojfrekvenciji u donjem spektru od 10-ak Db!! I to u tretiranom prostoru !!! Mo?e? zamisliti kako je u tvom ...

Quote:
Pravicu one kao sto si ti (Eomsy) pravio jer nemam bas mogucnosti da izbusim onoliko rupica sa strane, morao bi jednu po jednu.
Stari! A ?to misli? kako se to inače radi? 10 po 10?!
Quote:
Mogu da izbusim nekoliko na ovom modelu sa Vazdusnim dzepom ako je to znacajno?
Jok! Ako ima? air gap, ne bu?i? rupe, jer onda sound u tom gapu curi van, te ti absorber ne radi kako treba!
Quote:
Znaci 10cm vuna +5cm vazduh+ 10cm vuna. Dakle 25cm debljina apsorbera. ...zbog cega sam sve ovo pisao... DA LI JE IVERICA odgovarajuci materijal za taj okvir apsorbera?
Ma mo?e, al ti iverica izgleda za k... ako ju misli? imati kao zavr?nu povr?inu absorbera. Preporučam jelovinu ili mdf.

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote