Quote:
Originally Posted by Surfer
Svašta.
Ti si protivnik toga jer ne zarađuješ od toga.
Nisam ni ja protivnik toga da konobari rade besplatno.
Što se mene tiče, ja im ne bi davao plaću.
Nek rade besplatno.
Intelektualno vlasništvo je vlasništvo kao i bilo koje drugo.
Ovdje se ne radi samo o glazbi, nego o Windowsu 7, Photo shopu, knjigama,
slikama, igricama, Siemensovom softwareu za upravljanje hidrocentralama, itd,itd.
I naravno da će se naći način da se naplati svaki cent.
Samo je pitanje vremena.
Dosta je bilo lopovluka
|
Nije "svasta"nego ja tako mislim
Kako si zakljucio da ja ne zaradjujem od toga? O, itekako zaradjujem, jedno vreme sam prijavljivao pesme u sokoj(sto ne uzeti pare od lopova)al kad sam video da od toga nema "leba" prestao sam, a da (znam da ce neki pokusati to da ospore) pesme su mi prilicno slusane(ako neko voli da tera mak na konac mogu i da argumentujem to)-dinara nisam dobio. I to mi je sa moralne strane u redu jer sam svaki od tih aranzmana naplatio. Sa druge strane-jako sam protiv toga sto jedan od celnika sokoja(poznati tekstopisac) koji za svaki tekst uzme od 2.5 k eura pa ko zna do kolko vodi bitku za autorska prava.
To poredjenje sa konobarima bi bilo u redu pre 20 god, ti njemu pare on tebi pice. Aprox ti njima pare oni tebi disk sa software-om, audio cd, plocu...I to je u redu. Ali opet moram da kazem pojavom interneta to se sve rusi i morace da se nadje novi nacin da dobijanje profita od toga jer kopiranje se ne moze zaustaviti. Svidelo se to nekom ili ne. Ajde da ne glumimo lazne moraliste-zakuni se da ti je sve u kompu legalno
A moze ovako da se formulise-kupis auto das pare i to je tvoje vlasnistvo-mozes da radis sa njim sta god hoces. Da li bi bilo u redu da dizajneri tog automobila uzimaju od tebe pare kad god ga izvezes na autoput. Molim lepo-"prikazujes javnosti njihovo delo"
Da je to jedini nacin zaradjivanja ne bih imao nista protiv, ali cekaj-uzmes pun k** hiljada evra("ispod tezge"),naravno ne platis porez, i naplacujes kaznu nekom jadnicku u pljeskavicharnici u leskovcu jer je pustio tranzistor(koliko li ih samo znam koji su zatvorili radnje jer vise nisu mogli da izdrze koliko ih svi klepaju)
Kao sto sam rekao oko toga moze da se vodi raspravka do prekosutra, ja samo kazem svoj stav.