View Single Post
Old 11-04-2011, 08:08 PM   #1
gfx
Junior Member

Default ASUS Xonar Essence STX + aktivni studijski monitori sa hi-fi stanovi?ta

Dakle, imam ASUS Xonar Essence STX kartu na računaru, i planiram da je uparim sa nekim malim aktivnim kutijama.

Iako sam se samogradnjom zvučnika bavio veoma dugo i u svojoj "kolekciji" imao dosta ozbiljnih kutija, (Kef, Dynaudio, Focal, Vifa... zaključno sa Scan Speakom), sada mi je (sticaj okolnosti) nametnuo da se malo poigram i nečim sa čim do sada nisam imao dodira.

Prostor u kom slušam muziku je relativno mali, do daljeg će mi "pogon" biti pomenuta ASUS kartica, a na nju bih nakačio neke manje aktivne studijske monitore, tipa Genelec 1029a ili Genelec 1030a ili čak možda i nešto od Samson Tech, recimo Rubicon R5a ili Rubicon R6a, koje su, samim tim što imaju ribon visokotonac, meni možda i najinteresantnije.

U sustini, znam kako je većina ovih kutija ocenjena kada je studijski monitoring u pitanju, i kakve su im i reference i preporuke, ali me zanima da li je neko ovde sa foruma imao prilike da se ozbiljnije pozabavi ovim/ovakvim kutijama (ili nečim sličnim) sa stanovišta audiofilstva i tog nekog kućnog uživanja u čarima dobre muzike na nekoj ovakvoj ili sličnoj kombinaciji?

Vidim da se ovde u dosta negativnom kontestu pominje Behringer, ali meni su se vizuelno veoma interesantim učinili TRUTH B3030a i TRUTH B3031a) baš zbog već pominjanih ribona na visokotonskom području sa kevlarom na bas području.

Muzika koja se sluša je veoma raznovrsna, trenutno se sluša na AKG K701 i uključuje i dobar džez, blues, ume tu itekako (i često, "koreni") da uleti i dosta energičnija i življa muzika, čvrst gitarski rif, dobar instrumental, ali i Massive Attack, Prodigy, Yello...

Svako mišljenje, sugestija, preporuka... su naravno dobrodošli.

Pozz

p.s. nadam se da nisam mnogo pogrešio po pitanju iznošenja problematike na jednom ovakvom mestu gde se, koliko vidim ljudi bave uglavnom samo profesionalnim monitoringom... ipak, jedan od razloga koji me naterao na to da ovde iznesem svoju "problematiku" jeste i to što verujem da se u svakom onom ko se bavi stvaranjem i obradom muzike na jedan tako ozbiljan način, nalazi i krije i po jedan mali neozbiljan audiofil.

Last edited by gfx; 11-04-2011 at 08:49 PM.
gfx is offline   Reply With Quote