Quote:
Originally Posted by Reinhardt
bok,
meni se isti problem javljao svaki put kad bi selio studio,
i evo najjedostavnije rješenje, da prije nego baciš pare na stabilizatore,ups,izo-trafoe,
|
Da... slazem se da ne treba utrcavati u kupovinu svega toga, bez obzira koliko je jeftino, jer nema garancije da ce to ista popraviti.
Quote:
kontaktiraš lokalnog električar da ti uradi sljedeće:
-sva studijska oprema koja je uštekana na jednu letvu neka nema nijedan drugi potrošač u svom strujnom krugu do osigurača na razvodnoj ploči
|
Ako je stan u zgradi, nece mu to puno pomoci posto postoji dovodni kabl do sprata a odatle se granaju veze (kroz strujomere) do ostalih stanova... te svaki potrosac koga ukljuce u susednom stanu, a unosi smetnje u mrezu, ce smetati putem pada napona na dovodnom kablu i tom studiju.
Quote:
-ako postoji mogučnost odvajanja uzemljenja tog strujnog kruga od ostatka stana,.......
|
Na ovo drugo nece pristati ni jedan ozbiljan elektricar ako se ceo stan (ne samo studio) ne odvoji posebno na svoje uzemljenje (posebna cev zabodena u dvoristu!), zbog opasnosti da na razlicitim uzemljenjima moze kratkotrajno doci do ozbiljne naponske razlike koja nekoga moze ubiti (udar groma i slicno)... pricam zato sto sam to jednom trazio bas za studio i objasnili su mi zasto to nece uraditi.
Kao najmanje agresivan postupak preporucujem poseban kabl iz razvodne table koji bi sadrzao nulu, fazu i uzemljenje, sa sopstvenim osiguracem... pa razvodna kutija sa uticnicama... Time se smanjuju smetnje od potrosaca u stanu, do neke mere... i obezbedjuje kvalitetniji kabl barem do razvodne table.... znaci nekakav kompromis.
Takodje posebnu paznju treba obratiti na prikljucivanje nebalansiranih uredjaja u lanac, koji sami mogu pokvariti performanse celog sistema...
Jednom je samo antenski kabl (kablovska televizija) do LCD TV/monitora ucinio da sve krene na zuji...
pozdrav
bogi