Quote:
Originally Posted by NLP
Dobro, hvala, uzeto na znanje, mislio sam da je razlika premala, da bi se mogla uočiti, izmjeriti.
|
Pa, kada stavis sloj kamene vune debljine 50cm (pola metra) ili vise na zidove, ona sigurno ima
NEKI uticaj na niske frekvencije (apsorpcija/refleksija/transmisija).... i to ne treba mesati sa cinjenicom da nama
nije dovoljan taj i toliki uticaj da bi smirili bass frekvencije u sobi do nivoa kojim bi mi i klijent bili zadovoljni... jer to sto mi nismo zadovoljni sa stepenom apsorpcije na niskim frekvencijama, ne znaci da je (apsorpcije) uopste nema, isto vazi i za refleksiju kao i za transmisiju...
pozdrav
bogi
p.s. i da... ako je
tesko izmeriti uticaj na niskim frekvencijama, zbog mnogo razloga... ne znaci da uticaja
nema, i da ga je
nemoguce izmeriti. Mozemo samo biti nesigurni u izmerene rezultate... odnosno ne mozemo biti sigurni u tacan i precizan izmeren nivo uticaja... ali se merenjima moze proveriti da li
postoji opisana pojava li ne... (mislim.... mozemo biti nesigurni da li je na nekoj frekvenciji izmereno +1.2 ili +2.3dB, recimo... ali sa sigurnoscu mozemo ustanoviti da nije +0dB, odnosno nije bez ikakvog uticaja)