View Single Post
Old 06-04-2011, 12:12 PM   #183
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: sam svoj majstor

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
Dobro, hvala, uzeto na znanje, mislio sam da je razlika premala, da bi se mogla uočiti, izmjeriti.
Pa, kada stavis sloj kamene vune debljine 50cm (pola metra) ili vise na zidove, ona sigurno ima NEKI uticaj na niske frekvencije (apsorpcija/refleksija/transmisija).... i to ne treba mesati sa cinjenicom da nama nije dovoljan taj i toliki uticaj da bi smirili bass frekvencije u sobi do nivoa kojim bi mi i klijent bili zadovoljni... jer to sto mi nismo zadovoljni sa stepenom apsorpcije na niskim frekvencijama, ne znaci da je (apsorpcije) uopste nema, isto vazi i za refleksiju kao i za transmisiju...

pozdrav

bogi

p.s. i da... ako je tesko izmeriti uticaj na niskim frekvencijama, zbog mnogo razloga... ne znaci da uticaja nema, i da ga je nemoguce izmeriti. Mozemo samo biti nesigurni u izmerene rezultate... odnosno ne mozemo biti sigurni u tacan i precizan izmeren nivo uticaja... ali se merenjima moze proveriti da li postoji opisana pojava li ne... (mislim.... mozemo biti nesigurni da li je na nekoj frekvenciji izmereno +1.2 ili +2.3dB, recimo... ali sa sigurnoscu mozemo ustanoviti da nije +0dB, odnosno nije bez ikakvog uticaja)

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 06-04-2011 at 12:36 PM.
boggy is offline   Reply With Quote