Re: Gde je gre?ka
Arthure, pa to je kao kad bih ja tebi rekao da je Vox Ac30 previše star model pojačala ili da više niko ne svira gitare iz pedesetih (Les Paul, Stratocaster, Telecaster) ili violine iz osamdesetih (sedamnaestog veka)...
Kao što reče igormink, svako ima svoj pristup. Ja recimo, za razliku od njega, nemam nameru da pravim retro zvuk, već nešto potpuno novo - dakle sličan pristup onome koji su imali Bitlsi.
Ne isključujem mogućnost da se danas negde u podzemlju zaista dešavaju neke zanimljive stvari i da će to jednog dana isplivati, ali ja to za sada nigde ne vidim. Vidim samo najveću kreativnu krizu u istoriji muzike.
A kad već pričamo i o "retro" stilu, tu postoji jedan problemčić koji me odbija od tog pristupa. Stvari snimljene pre 40-50 godina imaju tu retro patinu samo pod jednim uslovom - da su urađene tako da isprate tadašnji trend i da je to praćenje trenda bilo primarno u odnosu na sam sadržaj pesama. Kod takvih pesama godine izjedu svu masu i ostane samo ljuštura forme, koja bez čvrste unutrašnjosti postane onako ulubljena i dobije vintage šmek. Ako hoćeš gitaru sa vintage izgledom uzećeš neki promašeni model iz polovine šezdesetih, pošto Les Paul ili Stratocaster (iako desetak godina stariji) ne izgledaju starinski. Tako je i sa pesmama. Ko hoće da zvuči retro pre će obratiti pažnju na stvaralaštvo grupa kao što su Hollies ili Small Faces ili neke manje uspele stvari iz Motown produkcije nego na Bitlse. "Here Comes The Sun", to je valjda jasno posle toliko godina, nikad neće zvučati retro.
Last edited by Znak; 01-04-2011 at 09:06 AM.
Reason: Dodatak
|