Re: Krecu software inspektori ....
Ajde da vidim i to čudo, mada pitanje je koliko duboko i široko će tu kontrolu sprovesti i za koje software firme jer se zakon nit poštuje nit sprovodi godinama. Nemam ništa protiv ovakvih stvari i bilo bi dobro da se tu uvede neki red (doduše kad državi trebaju parice svašta se može očekivati).
Ali ako žele parice brzo, tada za početak ne moraju mnogo daleko da idu, do prve prodvnice gde ima neki programčić koji evidentira prodaju i piskara po fiskalnim štampačima. Možda neko i zaboravio na ovo ali jedan je zakon od 2005 na snazi gde se kaže da svaki prodajni objekat mora imati sertifikovanu aplikaciju i da bi se taj sertifikat dobio ko god piše programčiće mora da prodje neko sito i rešeto poreskih organa i da za svaku verziju (dopunu,doradu)i za svaki fiskalni uredjaj se morati imati poseban koji košta 1000e. Taj zakon je na snazi, niko ga nije "povukao" iako je glupost neopevana i vodila je do teškog monopola onih koji bi taj sertifikat dobili a da se nije znalo ni zašto ga neko dobi a ni zašto ga neko promaši. 2005. je bila velika frka oko ovoga i pritisak na software firme da se sa ovim pomire. I odjednom tišina.
Tek koliko da se zna od mene traženeno te godine i ja im platio 1000e i za te prare dobio mail gde je pisalo da će me pozvati da donesem aplikaciju na sertifikaciju i taj poziv nikada nije stigao, novac sam zatražio nazad ali zahtev odbijen zbog "komplikovane" procedure a sada je veći zahtev zastareo.Sve miriše da će opet i ovu priču da aktiviraju a o kaznenim odredbama samo po ovom pitanju da ni ne pišem.
|