View Single Post
Old 25-03-2011, 08:12 PM   #24
sira
Senior Member

sira's Avatar

Default Re: Snimanje bubnjeva - molim pomoć i savjete

Aj da ponovim ovo pitanje, zanemarite dosadašnja, jer ih u quteu "kompiliram" očigledno ga postavljam u krivo vrijeme, jer je trenutno rat na svim topicima o snimanju bubnjeva, dakle specifična pitanja, molim odgovore i razmišljanja šta bi i kako bi vi napravili

Quote:
Originally Posted by sira View Post
Evo da ne otvaram novu temu, dakle imamo novog bubnjara, novi bubanj i neke nove pjesme i naravno nove probleme.
Sad me zanima kako najpametnije snimiti na 8 kanala s kojima raspolažemo bubanj koji je "megalomanski" naime radi se o Sonoru force 3000 koji ima slijedeće dijelove:

- kick
- rolo
- 2 timpana
- 3 prelaza
- crash
- ride
- china
- fuss
- splash

Mikrofona imamo dovoljno, za overheade mogu uzet sa posla AKG 414 B-ULS, možda i više (da li ima smisla više)

Imamo ovaj CAD kompletić sa prvog posta, a i popriličan boj 57-mica, trenutno mogu i do dva Sennheisera 421 i dva 441.

Da li ići na na ozvučavanje svih elemenata pa npr prelaze i timpane grupirati preko miksete i slati na isti kanal u karticu ili ići na jednostavnije setupe, ako se ide na jednostavnije setupe, je li bolje kondenzatorske mikrofone koristiti kao klasične overheade ili ih stavljati kao "prostorne" na nižu razinu

-prostor nam je cca 30 m2 ali je obložen stiroporom jer smo morali toplinski izolirat prostoriju jer smo imali ogromnu kondenzaciju vode na zidovima.

Ako se ide na da se kondenzatorci postave u prostor bi li bilo pametno koristit ove reflection filtere kao na slici zbog stiropora?

Da odmah preduhitrim odgovore otiđite u studio, nemamo para za to, niti ambicija da uradimo "nešto" sa našom glazbom pogotovo zato jer naše pjesme ne bi zavrtila ni jedna radio stanica ni da joj platiš s obzirom na textove, želimo samo najbolje izvuć iz onoga šta imamo, dakle cilj je "jako dobri demo" ništa više ali ni manje od toga.

Glazba je recimo glasni rock, gitare nisu hi-gain, ali distorzije ima, a želja je da bubanj bude više u HC maniri tipa RATM.

Ideja mi je ako prelaze grupiram na jedan kanal poslije ih kopiram u tri različita kanala i ručno brišem pojedine udarce po kanalu tako da ih mogu panoramski micat, svjestan sam da to neću moći baš na svakom udarcu.

U biti najviše me zanima da li AKG-ove bolje koristit kao klasićne OH ili ih udaljit od bubnja kao room mikrofone, pa popunjavat tu sliku sa pojedinačnim mikrofonima. Isto tako, znam da su mi ovi apsorberi poprilično pomogli pri snimanju glasa za reklame u netretiranoj sobi (Ne moram više pazit na autobuse broj 3 i 18 kad razvuću drugu brzinu ispred zgrade radija), pa me zanima ima li ko iskustva sa njima i u glazbenom svijetu

Znam da pilam, ali neću moći imati te mikrofone (414, sennheisere i reflection filtere) kod sebe dugo, nego na jedan dan (doduše više puta, ono pitaš šefa pa ti on kaže, uzmi, ali vrati navečer) pa da mogu puno experimentirat.

Last edited by sira; 25-03-2011 at 08:20 PM.
sira is offline   Reply With Quote