Na zalost, slabo sam upucen u glazbu koju sviras tako da ne znam kakvi elektronski zvukovi tu prolaze. No, posto kazes kako preferiras synth zvukove onda VA (kao i real analog, for that matter) po definiciji zadovoljavaju taj uvjet.
Gornja granica od 500 EUR predstavlja problem, osobito ako mora biti novo. Osobno mogu preporuciti Waldorfe (jer su za njih ovi zvukovi koje spominjes macji kasalj, a prolaze kroz mix i predobro), iako nisam bas siguran da bi to bilo najbolje rjesenje za glazbu s primjesama 80-tih. Takodjer, za manje od 500 EUR je tesko nabaviti nesto od Waldorfa, a da ima klavijaturu, mozda eventualno kakav rabljeni MicroQ keyboard.
Zbog toga mi MOSS board za Karmu cini kao bolje rjesenje (ako uspijes nabaviti za normalne novce) posto je to Z1 6-voice MOSS engine minus Z1 kontrole, minus Z1 arpeggiator i minus Z1 efekti, ali koristis Karma efekte i arp/sequencer, naravno. MOSS engine je sposoban za sve ove zvukove, plus hrpu drugih zbog dodatnih physical modeling oscilatora (brass, reed, plucked/bowed string, organ, EP).
O Roland Gaia ne mogu nista reci jer nisam probao, ali komentari ljudi koji su probali su uglavnom negativni. Nord mi se nikada nije posebno svidjao (X puta sam probao NL2 i nikada me nije nesto posebno odusevio, a imao sam svojevremeno i Nord Modular).
Sto se Novation-a tice, znam da mi se tip kojem sam svojevremeno prodao Novation Nova zalio da mu "ne prolazi bas dobro" dok svira u nekakvom heavymetal (ili nesto slicno tome) bendu, sto moze nesto znaciti, ali i ne mora.
Alesis Micron mi se dosta svidja sto se tice zvuka i planiram si kupiti jednog - uopce mi ne treba, ali cisto za zafrkanciju i dovoljno je mali da se moze bez problema nositi naokolo.
No, ponavljam, ono sto ja radim je dijametralno suprotno tako da sve ovo uzmi s rezervom
Edit: Tek sada vidim da je to stari thread ...