Quote:
Originally Posted by NLP
hmmm da, da, ali to je po zakonu kaznivo! a ne samo amoralno jer ih to očito uopšte nije briga, pa i njihova stručnost jim ne znači baš ništa.
Osim, da nemaju takvih zakona u Americi...
|
Odavno sam toga svestan i jedino sto mogu da uradim
moralno u ovoj prici je da barem pokusam da objasnim ljudima da mogu slicne "rezultate" dobiti i sa OC 703, i da se preterano ne petljam u modularnu akustiku osim ako mi neko bas insistira, cak i ako ga upozorim barem tri puta da to nece biti ono sto on ocekuje.... jer direktne posledice Ethan Winerove price su pitanja tipa:
"So your saying a room that is completely surrounded in Owens Corning 703 2" is not evenly absorbed!?"
sto u prevodu znaci da izostaje elementarni osecaj za problem ... da ne kazem shvatanje.... da materijala treba i do deset puta vise nego sto se brblja po forumima... ako se zeli srediti bass
Ta pitanja se desavaju stalno, evo bas ovde:
http://www.gearslutz.com/board/studi...mastering.html
Ispada da im je svasta nesto napricano osim krucijalnih stvari (srediti bass a sacuvati visoke je pod must!)... tako da i pored svega su i dalje, ne na pocetku, nego u zabludi, i ko god zeli da bude i ostane posten, naletece na napad samih korisnika kojima i dalje nije jasno da je prava akustika jos uvek (pre)skupa.... makar bila i u malim prostorima, a da je nesto malo sredjivanja za ne velik novac pod velikim znakom pitanja da li se uopste isplati jer ne radi nista spektakularno... osim da zvuci drugacije sa tim
Od toga boluju svi forumi ukljucujuci u Rumski...
Gore od ne davanja informacija moze biti samo davanje pogresnih i/ili nekompletnih informacija.
Da im je EW rekao pravu istinu (pod uslovom da je uopste zna) nikada Real Traps businessa ne bi bilo... (ali bi bio moralan)... tako da je besmisleno celu jednu industriju proglasavati nemoralnom.... jer nema ko to da podrzi... stvorili su je sami korisnici koji su nekriticki pristupili sopstvenim rezultatima... tu su ukljuceni i Primacoustics, Auralex, RPG Inc. i ko sve ne...
Mada, u navedenom gearslutz threadu... Glenn Kuras je odgovorio posteno coveku... dok je Ethan Winer ispricao nesto a nije rekao nista... cela stvar se cesto zamuti i ne prica se (uvek) otvoreno, da ne kazem da i znanja i iskustva nedostaje....
Prema tome... dotakao si prilcno smrdljivu temu... gde ja licno mislim da je najmoralnije plivati uzvodno, pa makar i ako pokusavaju da te "udave" usput (bez obzira sto idem tezim putem... nema se milosti!)... jer nizvodno ne idemo nikud... treba od par dana do par desetina godina da ljudi prihvate da to ne moze tako i da su prakticno prevareni.... ne bih da me to snalazi u zivotu.... ali slicna prica je i sa zvucnicima, pogotovo onim "jeftinim"... gde se za pet ili deset godina izmenja toliko jeftinih zvucnika da se moze kupiti nekoliko pari ozbiljnih monitora... ali to rade sami korisnici... proizvodjaci im samo idu niz dlaku... tu pomoci nema... a i price o moralu, kao sto vec rekoh, su besmislene....
pozdrav
bogi