Quote:
Originally Posted by tomo
Snimam skoro sve direkt kroz Presonusov preamp/konverter
FP10 i s njim sam jako zadovoljan jer je cist i otvoren ali mi gorni dio, ma zamalo sve od nekih 1 khz ispada pregrezo, a i suplje na neki nacin.
Bez putra kako bi se reklo, jednostavno fali glatkoće.
I to krenuvsi od vokala pa do gitara. Cinele da ni ne spominjem...
Znam, imam greze mikrofone, 58-ice, 431 i slicno ali cini mi se da
bi trebao ici linijom prolaska kroz neki bolji preamp koji bi to zagladio,
ucinio zvuk drugacijim od sirovog Presonusovog preampa.
Probavao se igrati ITB al ne ide.
Koji su vam se uredjaji pokazali dobri u ?minkanju i dodavanju karaktera visokom spektru frekvi? Mozda ne nuzno preamp, mozda kakav kompresor,
cija prvenstvena namjena je kompresirati ali farba zvuk...
|
Hm. Postoji vise nacina kako bi to mogao resiti. Prvi je naravno da imas neki bolji mikrofon, obavezno kondenzator. Dinamicki mikrofon na gitarama i cinelama je nuzno zlo. Drugo, cak ne mora da bude do preampa, pokusaj sa drugacijom pozicijom. Za bolje cinele gledaj da bezis dalje tj. u vis, a za bolje akustare - se priblizi vise vratu i zicama nego telu.
Ako je vec sve snimljeno i nema pomoci, ostane ti samo EQ. Treba da nadjes neki koji ima taj karakter koji ti treba. Konkretno , za ozivljavanje cinela i akustara koje su snimljene dinamickim majkom - isao bih na nesto tvrdo, ala PSP (console EQ series), ili Sony Oxford eq.
Naravno - najbolje je ako finansije dozvoljavaju - imati lepe small diaphragm condenser majkove (AKG C451, da ne kazem Neumann KM84, 184...) i neki lep solid state pre.
...sto se tice kompresije - mozda samo da bocnes neki brz FET comp ili tako nesto.... samo za prolaz ... ala LA2A ili 1176 ... samo na malom ratio, samo da dobijes malo metalnog prizvuka (to na hardveru bolje radi naravno, ali probaj u softu...)
...nadam se da je pomoglo. Probaj, ako imas jos nesto da priupitas - shoot