Thread: Sweet spot
View Single Post
Old 13-03-2011, 07:52 PM   #49
quake2
Banned

Default Re: Sweet spot

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
Moram jednu stvar da napomenem, vezanu za "analogiju" koju ovde svi tako cesto pominjete, skrenucu sa teme malo...
Ne znam kako ostali,ja je nisam pomenuo u kontekstu analog vs digital....Nego,moras u toku price nekako nazvati te sprave koje su fakat drugacije od "digitalije",ne treba niko da se cima zbog toga.
Quote:
Uskoro cu postaviti temu sa pitanjem da mi stariji clanovi sa iskustvom odgovore ako znaju sta se to cuje u snimku koji ce se naci u temi, a datira iz sezdesetih godina proslog veka.
To je snimak sa PRAVIM analognim uredjajima, dok vecina ovde govori o "analognim" spravama nastalim u poslednjih deset-petnaest godina, iako to nema veze jedno sa drugim.
Tranzistor koji sada mozes da kupis na pijaci,nije nista manje analogan od tamo nekog "pravog" od pre sto godina.Imas pot za volume,tockic za trazenje stanica,nemas konvertore.....to je to.Pominjali smo ovde MCI kanal,moj ima barem 30 godina....UA610 se radi valjda vec milion godina po istoj semi,nista onaj sto se Frenk Sinatra drao u njega nije bio specijalno drugaciji.Sta konkretno mislis da je tu drugacije?
Quote:
Kada budete culi snimak koji cu postaviti bice vam svima jasno da to sto nazivate analognim, ono jeste samo u tehnickom smislu, dok zvucno to nije mnogo razlicito od digitalnog koje svi imamo prilike da slusamo svakodnevno.
To sad vec zavisi od percepcije i tih stvari o kojima se ne diskutuje jer najcesce nisu konstruktivne i zavrsavaju banovanjem.Milion ljudi,milion razlicitih usnih skoljki....bilo bi glupo da je drugacije.
Quote:
U doba nastajanja tog snimka nije bilo reklamne kampanje i alternative, vec je SVE bilo analogno, pa tu nema lazi i prevare, a danas svi uredjaji, pa i najskuplji ne mogu da daju taj zvuk koji je postojao nekada.
Ma sve bre moze,pogotovo sada.Naravno necu da pricam da "mogu oni koji znaju kako" jer to uvek pretenciozno zvuci i favorizuje "navodno" onoga ko tako prica.
Quote:

Tako da i dalje mislim da je to oko saturacije vise placebo i tripovanje,
Uh,uh,uh.....nisu saturaciju izmislili dokoni tonski snimatelji,vec je ona fizicka pojava koja se desava u odredjenom trenutku.Imas toliko knjiga,literature,videa o tome.Ako neces da je koristis,to je druga stvar.....niko ne favorizuje saturirane snimke naspram nesaturiranih,barem ne u ovoj temi.Kontao sam da pricamo o headroom-u?

Last edited by quake2; 13-03-2011 at 07:58 PM.
quake2 is offline   Reply With Quote