Thread: Sweet spot
View Single Post
Old 13-03-2011, 12:40 PM   #14
quake2
Banned

Default Re: Sweet spot

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
Rezerva izmedju tacke klipovanja i tacke odsecanja, varira od proizvodjaca do proizvodjaca. Odnosno koliko db od kako zasvetli clip na spravi do trenutka kad zvuk pocne da se izoblicava.
U digitalnom svetu, treba sam odrediti headroom a na 144db dinamickog opsega u 24 bit recimo, ne znam cemu toliki mitovi oko headroom-a :S
Mislim da su proizvodjaci softvera opusteno mogli da skrate opseg za 20 db i da kad signal dodje do 0 db ostane jos 20 db rezerve .. al chemu to... Mada 32 bit floating point ima ogromne rezerve...

Evo ja kao mladji narashtaj
U isto vreme smo pisali postove,nisam hteo za tebe da kazem da si mladi narastaj ali ovo sto si napisao je upravo posledica malo vece zbrke koja je nastala.Rec "headroom" je usko vezana za napon struje koja ulazi u spravu i oznacavala je koliko jos napona moze da se pusti u neki uradjaj preko 0.775V a da to nekome dobro zvuci,vise napona,vise headroom-a,to je sustina,svako ostalo komplikovanje verovatno proizvodjacima softvera ide na ruku.Kada ides preko tog napona u konvertore,dobijas samo ono poznato krcanje tako da headroom veze nema sa digitalijom u sustini.Sta se ustvari desava sa crtezima na nasim monitorima je vrlo diskutabilno.Koliko ja znam proizvodjaci softvera se nikada nisu dogovorili da kao nulti odaberu neki manji napon i to standardizuju pa onda kao sve preko toga bude ustvari softversko oponasanje analogije.To svi sada rade sasvim proizvoljno,ako rade...
quake2 is offline   Reply With Quote