Re: Sweet spot
Sweet spot kod plugova definitivno ne postoji kao kod hardvera, i za sada je to osnovna razlika, to barem tvrde ljudi koji maju i jedno i drugo, pa uporedjuju. Arthurovo pominjanje gearslutz topica je vezano za temu da li digitalija ima nedostatak zbog headroom-a (zakkljucak je da digitalija ima veci headroom od analogije), pa je to lepo objasnjeno da su plugovi pravljeni po uzoru na hardver, da njihov vu metar meri nivo analognog ulaza, pa otuda preporuka da se u plug gura 0 db sto bi bilo -20dbfs digitalnog-teza je da onda plugovi rade puno bolje i vernije hardveru, ja probao i slazem se sa tom tvrdnjom. U suprotnom ako mu nagurate nivo ulaznog signala veci od 0 db, plug odmah ulazi u zasicenje ili ti neku vrstu klipinga-po meni ima logike. E sad, sweet spot se kod hardvera desava na extremnijim podesavanjima i nije mi poznato da to mogu i plugovi. Nije iskljuceno da ce sledeca generacija plugova imati i tu mogucnost emulacije pri extremnijim podesavanjima.
Inace verujem da vecina kod usnimavanja koristi vece nivoe nego sto je potrebno, pa onda treba smanjivati gain kanala ili usnimavati na odprilike -20 da bi bilo jednako analognoj 0.
Last edited by Braca; 13-03-2011 at 10:59 AM.
|