Re: Sweet spot
iščitao sam neki topik na GS, veoma respektibilnog vlasnika studija, koji u sebi ima nekoliko analognih i digitalnih režija. I on se kune da je suština manjkavosti rada sa pluginovima upravo u tome da ljudi ne kontaju da je bar pola njih napravljeno kao emulacija analognih sprava, i da upravo headroom i kod pluginova ima veliku ulogu. U istu raspravu se uključio i drugi član koji je godinama učestvovao u razvoju prvo tih istih sprava, a poslednju deceniju radi na prevođenju istih u plugin svet, i u potpunosti je podržao tu tezu. Čak mislim da se tema zove nešto "why is ITB inferior to OTB" il tako nekako.
Dakle, po njima, valjalo bi obarati trim vrućih kanala do neke vrednosti da je prosek oko -20dB, ne znam po kojoj skali, pa onda krenuti sa radom. Jer istina je, da na -20dB i dalje imaš 80 dB dinamike do noise floora prosečnog konvertera recimo.
Ja sam u praksi pokušao par puta sa tim pristupom, i uglavnom završio zbunjeniji nego ikad, tih -20dB je uglavnom bio pretih nivo da bi se išta unutar plugina (kompresora) dešalo. Jedino što sam iskustveno primetio je da mi Sonnox oxford mnogo često pali OVER dugme (iako nisam primetio neku promenu u zvuku), i sećam se jednog slučaja gde sam na master šini muški preopteretio UAD Pultec samim mixem, pa mi isti chanell setting na drugom mixu uopšte nije radio slično, te sam zaključio da i on sam po sebi nešto radi. Takođe mi je prijavljeno i da WAVES API kompresor ima neko sebi svojstveno limitovanje kada se odvrne manual gain (make up) do kraja, i potera neki ludački nivo iz njega.
|