Quote:
Originally Posted by analog
Mislio sam da više različitih rupa svojom kombinacijom daju jednu rezonantu frekvenciju cele kutije.
|
Da, u slucaju da su dubine cevi iste. U slucaju da cevi nema, onda je "cev" debljina materijala zida helmholtzovog rezonatora i delimicno debljina kamene vune. Ali medjusobni uticaj je moguc, te se mogu desiti medjurezonancije koje samo zavise od zapremine "cevi" na rupama...
Najbolje bi bilo imati jednu rupu, tacne povrsine.
Quote:
Imam jedno podpitanje, da bih bolje shvatio efikasnost HH rezonatora. Ako flaša od 1L rezonira na 111Hz, da li bi sličnu efikasnost imala jedna kutija sa 10 rupa kao i 10 flaša od 1L? Da li može da se kaže što više rupa na HH to bolje?
|
Nisam siguran da razumem pitanje, ali sam siguran da su kutije za Eomsyjeve helmholtze trebale biti manje zapremine (mislim da sam to vec negde napisao) ako se prave za 100Hz...
Kad se tako naprave, mogu da se posloze jedna pored druge. Svaka ima svoju (jednu) rupu i kraj... ali covek je krenuo ovako... pa mu pomazemo.
Quote:
Da li je bolje više manjih rupa ili jedna velika?
|
Sigurnija je jedna velika za dizajn ali je onda neravnomerna distribucija delovanja.
pozdrav
bogi