View Single Post
Old 03-03-2011, 12:37 AM   #439
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: DIY Vocal booth & Control room?!

Quote:
Originally Posted by Eomsy View Post
..............
E sada opet ono pitanjce. Zar ne bih trebao gledati peak koji dobijem na mjerenju (recimo od bu?enja 4-te do 5-te rupe ... pomak je svega 5 Hz-a na cca. 70 do 75 Hz-a)? Ako je tako, zar ne bih trebao bu?iti rupe sve dok ne dođem do mojih ?eljenih 90-100 Hz-a, po?to umetanje cijevi spu?taju rezoniranje same kutije? Molim VAs, objasnite mi kako da čitam mjerenje koje sam dobio ??? Ovako samo ispada da ja samo radim, a vi ka?ete to je dobro, ovo nije .... Pomognite mi da SHVATIM kaj gledam ...

P.S. Koliko bi mogao da dobim od samoga točno tjuniranog membranskog absorbera (mislim u Db-ima)?
Busenje dodatnih rupa podize rezonantnu frekvenciju helmholz rezonatora, dok umetanje cevi smanjuje rezonantnu frekvenciju.
Poenta je da se izbusi onoliko rupa dok ne dodjes do 100Hz (izmeriti u drugoj sobi ne bi bilo lose), pa ako prebacis malo, vratis frekvenciju sa cevima.

Kao sto kaze Nenad, izabrao si da resavas problem Helmhotzima, pokusavamo da ti pomognemo a da ne dodjemo do tebe, i uradimo sami (bez Helmhotz rezonatora, naravno)... to nije trivijalno, kao sto vidis, i rezultati su sve drugo samo ne izvesni.
Pokusaj da premeris u toj drugoj sobi koja je nesto duza. zanima me izgled merenja ispred rupe

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote