Re: DIY Vocal booth & Control room?!
Pa kako drugačije, da ti se pomogne da daljinu kao ovako, ti ne?to napravi? a mi to je ok, ne nije ok. Osim da dođemo i sami odradimo.
Slično bi se eksperimentisalo, start bi bio drukčiji...
Odnosno, dobio si "recept" na početku od mene pa sad... i onaj nije čudesan! ali nudi bolje performanse... i rekao sam ?to mo?e? da očekuje? od boljeg koncepta (a ne od proste drvene kutije).
na kraju bi se trebalo i preko te cijevi dati recimo vata ili deblja gaza, da ti sam neck/ port ne pjeva... pa opet gubi? na efikasnost Helmholtza.
Helmholtzi su recimo perfektni kod snimačke sobe, gdje hoče? neki poseban zvuk odnosno da Helmholtz prostoru pridoda neku specifičku "du?u"... to mo?e? da vidi? u dosta studija gdje imaju u snimačkim prostorima takve resonatore i nisu ugu?eni da ne pjevaju (odnosno vi?e oddaju svoj prizvuk).
Ili da ih ima? stvarno dosta (te da su potrebno dovoljno zagu?eni) pa da ima? ne?to od toga.
Malo se jo? igraj, verovatno da se dobije bolji rezultat, tek si na početku.
Princip ionako sad ?teka?/ kapira?.
Onda jo? dodajaj ostale kutije...
Membranski...
Pa obično se napravi barem jedan deo povr?ine studija ceo membranski, barem jedna stena recimo, tjunovana na problemtičku frekvenciju, te pozicionirana gdje je max. pritisak (kao Helmholtz).
Jedan elemenat od 120cmX60cm je skoro ni?ta odnosno dosta malo.
Jeste nekoliko lak?e ali opet treba? dosta toga, da smiri? situaciju za 5+ dB.
Tačniji odgovor je nemoguč, varira od prostora do prostora od situacije do situacije...
Recimo Wes Lachotov princip gradnje lupine/ ko?ulje studia je sa vi?eslojnim gips pločama/ stenama, koje su več same po sebi membranski absorberi i onda jo? ako treba na kraju je jedna cela stijena membranski absorber od vezane ploče.
Nema sad veze kako tačno dotični pravi ali toliko da razumije? poantu koliko je "dovoljno".
|