View Single Post
Old 02-03-2011, 08:40 PM   #11
Granata
Member

Default Re: Pitanja za Mr. DaBear

[quote=gregor z;300524]
Quote:

Po meni "tuning" samih zvukova, i kick i svi ostali "bubnjevi" imaju svoj "ton". I ako njegov tuning nije u tonalnoj skali pjesme, nikada neče raditi kao treba. Najbolje je kick imati u "sampleru" i jednostavno slu?ati bassliniju i ostale harmonske instrumente i onda ga "staviti" u pravi "ton".
Ako to nije moguče, onda ga poku?a? uglasiti sa EQ jem, tako da mu sa notchevima skida? " frekvencije-tonove" , koji nisu u tonalnoj skali te pjesme. Samo side chain, u bilo kojoj varianti ti neče pomoči...smisao side chain kompresije , je da se kontrolira snaga basa u momentu , kad udara kick - to va?i vi?e manje za sve stilove glasbe...
Do pre nekoliko godina skoro niko nije znao ?ta je side chain kompresija , pa su klubske stvari jo? uvijek "udarale" na flooru...ponajvi?e zbog dobrog izbora/tuninga drum soundova.

Ufff....po meni najpametnije je da ima? na svakom zvuku neki EQ koji ima HPF/LPF sa resonance kontrolom i opcijom odabiranja slope-a filtera (6-12-24-36-48),
Meni Logic Channel EQ to radi savr?eno. Onda jednostavno mijenja? omjere izmedju layera i mjenja? HPF/LPF parametre. kao bi rekao DaBear - vrti? dok ne zvuči dobro i radi...
svaka chast!

ja bi tu josh samo dodo da kod lejerovanja obratish paznju na faze, i tu mozesh dosta da se igrash i da mrdash levo desno dok ne sednu kako treba.

Shto se tiche tuninga, to je krucijalno kod rezonantnijih udaraljki, al ne mora da znachi da ce da radi u svakoj situaciji (osloni se ipak na ushi, chesto bolje zvuchi neshto shto nije i najlogichnije), nekad cesh i da skidash tonove koji jesu u skali, zavisi od bas linije, trazish komplementarnost, npr, ako i bas i kick svira isti ton, gledash da ih smestish u razlichite oktave i td...

... kad vec ulazimo u detalje
Granata is offline   Reply With Quote