02-03-2011, 04:58 PM
|
|
Junior Member
|
Re: Pitanja za Mr. DaBear
[quote=gregor z;300524]
Quote:
Po meni "tuning" samih zvukova, i kick i svi ostali "bubnjevi" imaju svoj "ton". I ako njegov tuning nije u tonalnoj skali pjesme, nikada neče raditi kao treba. Najbolje je kick imati u "sampleru" i jednostavno slu?ati bassliniju i ostale harmonske instrumente i onda ga "staviti" u pravi "ton".
Ako to nije moguče, onda ga poku?a? uglasiti sa EQ jem, tako da mu sa notchevima skida? " frekvencije-tonove" , koji nisu u tonalnoj skali te pjesme. Samo side chain, u bilo kojoj varianti ti neče pomoči...smisao side chain kompresije , je da se kontrolira snaga basa u momentu , kad udara kick - to va?i vi?e manje za sve stilove glasbe...
Do pre nekoliko godina skoro niko nije znao ?ta je side chain kompresija , pa su klubske stvari jo? uvijek "udarale" na flooru...ponajvi?e zbog dobrog izbora/tuninga drum soundova.
To je potpuno tačno...bitno je da slu?a? "mix" kad skida? sa HPF/LPF....mo?e? skinuti toliko , dok ne čuje? očitu razliku i onda ide? u najvi?e primjera malo "nazad" . To znači ako u miksu stavi? HPF/LPF u bypass i ne čuje? skoro nikakve razlike - ili ti svira bolje kao prije - tamo ostavi? filter.
Mo?e? se ?okirati , koliko bezveze mo?e zvučat zvuk , koji je "oči?čen" na takav način , kad ga slu?a? u solu. Na bass frekvama to isto va?i, svaki sound - na low endu u najvi?e primjera kick ili bass ima fundamentalnu frekvenciju - a ispod nje samo "smeče" koje uzima energiju miksu. Sa time mo?e? "u?tedjeti" mnogo snage - i zbog toga dignuti kompletan "loudness" pjesme.
Po meni najednostavniji način je da upotrijebi? HPF koji ima resonanciju, koju natera? prilično jako...i tra?i? osnovni ton - pametno je pored toga slu?ati ili bas ili glavni harmonski zvuk kad mjenja? freq HPF/LPF-a. Kad nadje? osnovni ton - vrati? resonancu nazad ili je malo ostavi? gore. Opet ista priča...ako u miksu ne čuje? razlike - a u najvi?e primjera bolje radi - ostavi? frekvenciju tamo - a razliku u energiji kompenzira? resonancijom i/ili glasnočom u miksu.
Mislim...ako ne zna? ?ta radi? mo?e? napraviti u?asnu ?tetu...ali danas svi DAWi imaju latency compensation, tako da je to nemoguče. Ako radi? analog ista priča...ako je sve kako treba nema tu problema...ja je upotrebljavam skoro kod svakog projekta...zavisi od stila...analog i ITB.
A kako doči do toga da se sačuva dinamika, postigne veči "punch" i RMS sa upotrebom parallelne kompresije...to nije vi?e toliko jednostavno i zahtjeva precizan monitoring i istrenirane u?i. Po mom iskustvu mnogo ljudi ni ne zna podesiti parallel kompresiju kako treba i to rade samo zbog toga jer je to sad moderno - a čuje se jim bolje jer je u najvi?e primjera razlika samo u konačnoj "glasnosti" - iako ta bila minimalna uvijek "bolje " zvuči.
Te?ko je kod parallel kompresije raditi A/B usporedbe, a jo? te?e postići bolji "punch". Kompresor treba podesiti , da "pumpa" u tempu pjesme/groovu i onda ga lagano dodati original miksu. a to opet zahtjeva istrenirane u?i i veoma dobar monitoring.
4
Ufff....po meni najpametnije je da ima? na svakom zvuku neki EQ koji ima HPF/LPF sa resonance kontrolom i opcijom odabiranja slope-a filtera (6-12-24-36-48),
Meni Logic Channel EQ to radi savr?eno. Onda jednostavno mijenja? omjere izmedju layera i mjenja? HPF/LPF parametre. kao bi rekao DaBear - vrti? dok ne zvuči dobro i radi...
A druga opcija , da ima? vi?e izvora zvuka i na njima sa sintezom radi? slične stvari kao sa HPF/LPF - isto va?i za gitare - samo da tamo mjenja? magnete, gitare, pojačala i mikrofone.
Toliko od mene zasad....nadam se da sam ti ne?to objasnio - ali veoma je te?ko muziku i zvuk opisivati rječima .
Pozdrav,
Gregor
|
E ovo je jedan od najboljih postova koje sam ikad procitao!! Odmah ide kao novi txt dokument u 'Produkcija-Saveti' folder!!
Hvala Gregor
|
|
|