View Single Post
Old 01-03-2011, 03:23 PM   #62
ProkDu
Pro Member

ProkDu's Avatar

Default Re: kafici i diskoteke protiv OFPS-a !!

Zanimljivi tekstovi na istu temu:

OFPS - susret sa samim zlom
Quote:
I?ao sam na Sud sa Organizacijom Proizvođača Fonograma Srbije. Dobro sam proučio Zakon (O autorskim i srodnim pravima). Spor sam izgubio, naravno, ali sam zato konačno izgubio i svaku veru u dobrotu ljudske vrste. Dragi čitaoci, ovo je meni bio konačan znak da stvari sa čovečanstvom ozbiljno idu u pogre?nom pravcu - i od tada sam u depresiji koje se izgleda nikada vi?e neću otarasiti.
?ta je OFPS i za?to smo bili u sporu?
OFPS je organizacija koja posluje pod obrazlo?enjem da ?titi prava proizvođača fonograma. Sve ovo je utemeljeno u Zakonu o autorskim i srodnim pravima, koji dopu?ta "kolektivnu" za?titu prava ..........

Ako se BILO KOJI emitovani zvuk čuje na javnom mestu (konkretno u Expo centru, gde smo organizovali ovaj događaj) "solidarno" su du?ni da plate: vlasnik objekta, zakupac objekta, organizator događaja, i tako dalje i tako dalje, sve do bilo koga ko se nalazi na javnom mestu. "Solidarno" u pravnoj terminologiji znači da tu?ilac mo?e izabrati bilo koga sa spiska, naplatiti svoja potra?ivanja, a ovaj posle mo?e to da raspodeli na ostale sa spiska, tako ?to opet preko suda tra?i nadoknadu. ...
Otvoreno pismo advokatima povodom OFPS-a
Quote:
Moja firma, Ikomo d.o.o. je i sama Proizvođač fonograma. Izdajemo profesionalne DVD-e za frizere, uredno plaćamo za autorska prava i imamo ISSN broj. Od 1. januara 2011. ćemo svoja prava ?tititi individualno (po Zakonu nismo mogli ranije). Međutim, OFPS zadr?ava pravo da na?im korisnicima naplaćuje ?to će u svojim frizerskim salonima pu?tati na?e diskove, zato ?to ?po Zakonu? (opet ova reč) oni naplaćaju i ako u prostoru samo postoji uređaj za emitovanje (a danas je svaki mobilni telefon uređaj za emitovanje). ...

Da li uop?te postoji razlog postojanja OFPS-a
Quote:
Da..., pu?tam muziku u svojoj prodavnici / kancelariji / salonu... ali isto tako imam i pločice na podu, i name?taj, i slike na zidovima, druge umetničke predmete... i sve to mi koristi za rad!
Pa čak i radio i televizija!!! Oni bi mo?da mogli da plaćaju - na račun te muzike oni prodaju reklame... Ali, kako bi se onda uop?te čulo za neku muziku? Svaki izdavač / muzičar ?ELI da se njegov rad čuje na radiju / televiziji... to je njegova promocija, oni to podstiču. Pa gde je logika da za to bude plaćen?
Zamislite sada Raiffaisen banka da ka?e: "Moji oglasi mnogo ulep?avaju va?e novine/TV, i bez nas bi vi bili samo ru?ni mali tupavci. Od sada vi plaćate NAMA kad god objavite na? oglas!" ...