View Single Post
Old 01-03-2011, 10:03 AM   #10
Surfer
Senior Member

Surfer's Avatar

Default Re: svjetska produkcija?

Kad ne?to zvuči svjetski, znači da se mo?e ravnopravno nositi sa recentnim pjesmama napravljenima u Americi, Engleskoj ili ?vedskoj.

Iako činjenica da ne?to ne zvuči svjetski ne znači da ne zvuči dobro.

Vrlo je mali broj producenata koji se trude da im radovi zvuče svjetski,
iskreno uz sebe znam jo? samo jednog koji je u vrhu popularne scene u HR i koji ?eli zvučati svjetski i kojem to i uspijeva.

Inače, pi?e i na stranicama ovog foruma ali je vrlo samozatajan.

Većina ljudi jednostavno ne mogu napraviti ne?to ?to zvuči svjetski jer nisu dovoljno dobri, a oni koji bi mo?da i mogli uopće ne te?e svjetskom zvuku ali to ne znači da ne rade dobro, to je samo stvar njihovog afiniteta.

Nadalje, treba znati da je svjetski zvuk predodređen, prvo samom pjesmom a onda i izvođačem.

Dakle, morate prvo imati modernu pjesmu, modenog izvođača i tek onda ja vama mogu napraviti svjetsku produkciju.
Inače ni?ta od toga.

Ne mogu ja napraviti svjetsku produkciju kad mi dođu sa pjesmom koja bi zvučala staromodno da je iza?la 1976 i u kojoj je svakih 2 takta drugi akord i ima po 9-10 različitih akorda u pjesmi, izvođač bi da pjesma stalno raste, da svira harmonika, gitara, mandolina i po mogućnosti truba i da bude modulacija na kraju pjesme.

Isto tako, okru?enje je vrlo bitno u stvaranju svjetskog zvuka.
Garantiram svima ovdje da bi im zvuk bio svjetskiji da ?ive u Stockholmu ili Berlinu. Jednostavno je utjecaj okoline toliko jak da nesvjesno preuzimate neke nove obrasce pona?anja i slu?anja a samim time i stvaranja.

Kad ste vi izlo?eni od 0-24 radiju i televiziji na kojem vas bombardiraju sa Katy Perry, Adele ili Muse, počinjete biti uvjetovani na potpuno drugi način nego kad od jutra do mraka slu?ate Mi?u Kovača i Cecu.

Čovjek je vrlo prilagodljivo biće i uvijek će se adaptirati okolini koja ga okru?uje.
Produkcije koje sam radio dok sam ?ivio u Amsterdamu su različite od onih koje radim sad.
Ja ne mogu pobjeći od okru?enja, niti od pjesama niti od klijenata a sve to ima ogroman utjecaj na zvuk.

Zato ljudi rade gre?ku kad uzmu domaćeg producenta i idu u Los Angeles u studio miksati da dobiju svjetski zvuk.
To ne ide.
Nikad nije i?lo.
I nikad neće ići.
Jer je zvuk već genetski bio predodređen prije nego ste u?li u avion za LAX.