Quote:
Originally Posted by DaBear
e svasta boze.....bas sam pogledao sve od pocetka...tek od odgovora no.10 sam malo "podviknuo"...hehe..ali nista toliko da se sad oko toga dize ovakva halabuka...
Stvarno bez veze....
cela stvar KOD BILO KOG HOBIJA je da se sve polako OTKRIVA i IZUCAVA na tenane..u tome je draz hobija..da SAM nesto uradis, svojim rukama i svojom glavom.
Sad da ja slikam iz hobija - jel treba da pitam okolo kako neko mesa boje ili koje platno koristi ili kako se drzi cetkica itd....
Sam istrazujes, mazes, mesas, mrljas...i ako imas talenta - ispadne nesto!!
|
Ako bi crtao akvarel na platnu za kredu ili ugalj boja bi ti se susila i otpadala, mesao ti do prekosutra ili ne. Ako bi mesao boje u posudama, trosio bi ih vise nego ako bi ih mesao na paleti. Ako bi primetio da pastel moze da se radi prstima, mozda bi probao tako i sa nekom drugom tehnikom i verovatno pogresio, dok ako bi pokusao da u pastelu boje mesas na kanvasu ne bi dobio ni priblizne rezultate kao npr crtajuci temperama.
To su neke stvari koje bio mozda otkrio jednog dana i sam ali bi ti bilo mnogo lakse kada bi ti neko sa iskustvom rekao to na pocetku.
Niko ti ne moze pokazati kako se izvlace linije ili crta pointilizam ali da ti pomognu da pocnes, upute u pravom smeru, daju par korisnih saveta ako zelis da znas kako treba da crtas platno koje pada preko necega i sl. tu mnogo moze da ti pomogne savet.
Pravila ne postoje ni tu, ali i u muzici i u slikarstvu postoje SMERNICE