View Single Post
Old 28-02-2011, 10:10 AM   #28
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: Pitanja za Mr. DaBear

he he ,,ala se zadimilo.

kao sto sam par puta rekao - ja sagledavam stvari realno. Radije cu da posavetujem nekoga na vreme, nego ga da zavaravam sa pricama da je "uspeh zagarantovan cak i ako imas malo talenta" (!!??)
Surfer - ja nikada nebih ovo naveo, pogotovu u danasnja vremena...pogotovu kod nas, pod nasim podnebljem. Kakav uspeh?

Da bi neko docekao da radi sa zvezdama nase strade, treba da prodje dosta vremena. I sta je to "radi" ? Odradi jedan ili dva sessiona svakih par meseci? Koliko ima "top zvezda" kod nas koje mogu da plate nesto kako treba?

Posla ima (zavisi kakvog) i zavisi koliko je placen. Ako neko ne zna nista drugo radi - onda mora to da radi posto poto, za koje bilo pare.
Ja sam dosao u fazu kad mi se veliki deo "muzickih poslova" ne isplati.
necu da radim bud zasto i na svu srecu ima toliko drugih stvari kojima mogu da se bavim dok je muzika u bedaku!!

Ja sam kao klinac batalio sve za muziku. Muzika je bila moje sve ,20 sati dnevno!! I fax sam batalio zbog muzike...i bilo je OK tad. Imalo se, kupovalo se , trosilo se....pa cak i posle u Engleskoj. Dodjes do nekog momenta kad te ljudi zovu da radis za njih....zovu iz Amerike, iz Francuske, Engleske...i sve je lepo, i lova do krova, svaki dan ima nesto...i ime se provlaci kroz razne magazine i razne top liste. I onda sve stane!!

Muzike ima i danas, ona nije nestala..ali je ima 100 miliona puta vise nego pre 10 godina. I ima 100 miliona manje sanse da se nesto uradi i da se neko probije. Muzika se ne prodaje vise i samo Top10 artisti imaju neke koristi od muzike. Ostalo sve radi sa gubitkom!! Fakat! Cinjenica!

Mogu iz dve recenice da pogodim da li neko u muzici iz hobija ili je ozbiljan.
Sta tu ima sad da se objasnjava??

Stavis slusalice i analiziras muziku:
- akorde
- zvukove
- efekte
- balanse

zapitas se zasto je sve to tako?

- upoznas SVE pluginse koje imas?
- naucis kako i sta rade

Kad to sve naucis, onda ces lako da dodjes do zeljenog zvuka!!

- naucis da sviras ili bar da znas kad je nesto dobro slozeno (odpevano / odsvirano / smiksano)
(za ovo drugo trebas mnogo da slusas muziku i da je analiziras!!)

Nekad davno, dok nije bilo plugova, ljudi su sami izmisljali nacine kako da dodju do zeljenih rezultata. Izmisljali su razne tehnike - koje se i dan danas koriste i mogu se primeniti i sa plugovima...treba istrazivati.
to sto ce neko reci "uradi to ovako" nikome ne cini uslugu!!!

Ima manula svugde, ima tutorial DVD-a, sve je danas toliko dostupno, da je prosto smesno..

I onda se pojavi neko ko pita "kako da stavim odvojene izlaze na Kontaktu"??? Tri klika u Google i ima brdo videa, ima MANULA i sta vec....ali lakse je pitati nekoga na forum !!

kad sam ja pocinjao - nije bilo nikakvih foruma sa pametnim facama da mi odgovore na pitanja...sam cackas i ucis!!

A smatram da mi je duznost da upozorim mlade narastaje da je JAKO TESKO danas uraditi nesto sa muzikom!!! Vreme se izvuce, godine prodju i ko je kriv posle za sve??? Ja sam kao klinac SVE zapostavio zbog muzike i ako neko drugi danas planira da uradi isto to, onda MORAM da mu kazem koje su sanse (male!) da ce u zivotu imati neke vajde od toga..

Onih 0,1% koji su stvarno talentovani ce da guraju, nikoga nista ne pitaju, otici i preko ako treba...na njih se ovo ne odnosi.

Samo, danasnja tehnologija puno zavarava i svi misle da su talentovani..

Last edited by DaBear; 28-02-2011 at 10:15 AM.
DaBear is offline   Reply With Quote